Viime vuonna Metalliluola teki reissun Kööpenhaminan rock/metal festareille Copenhelliin, sillä festareiden line-up oli aivan posketon.
Tarjolla oli Metallica, Iron Maiden, Korn, Kiss, Mercyful Fate sekä liuta muita suurnimiä.
Tänä vuonna ei jääty varjoon, sillä mukana olivat Pantera, Guns N’ Roses, Slipknot ja totta kai Mötley Crüe sekä Def Leppard, jotka vierailivat myös kotimaisessa Rockfestissä.
14.6.2023
Copenhell on nelipäiväinen tapahtuma, joten bändejä löytyy laidasta laitaan. On perinteistä heavya, hard rockia, ZZ Topista tunnetun Billy F. Gibbonsin bluesia, black metallia eikä pidä unohtaa vanhan liiton hardcorea.
New Yorkista ponnistava Sick Of It All on tahkonnut jo vuodesta 1986, ja edelleen vetävät raivolla ja innolla keikkoja. Copenhellissa nelikko veti energisen ja pirteän keikan. Vokalisti Lou Koller on todellinen Duracel-jänis, viilettäen pitkin lavaa. Toinen Kollereista kitaran varressa hyppi rinnalla. Sick Of It All pitää kokea sisätiloissa, silloin mylläkän oikein tuntee.
Los Angelesilainen Ghost Inside edusti metalcore tuuttausta. Tuleeko tästä yhtyeestä seuraavana uusi nimi, sen näkee ajan myötä. Metalcore on tällä hetkellä niin ylikuormitettu lukuisista yhtyeistä, että Ghost Insidella on tekemisestä. ”Employed To Serve” edusti räväkämpää osastoa, sillä vaikutteita oli enemmän haettu hardcoren puolelta. Yhtyeen ulosanti oli räkäisempää.
Def Leppard ja Motley Crüe ovat kiertäneet maailmaa ristiin rastiin viime vuodet. Joten tämä paketti oli taatusti eurooppalaisille metal/rock festareille varma valinta. Def Leppard on ikääntynyt tyylillä. Vauhti ja meininki eivät ole tietenkään samanlaista kuin vauhdikkaalla 1980-luvulla.
15.6.2023
Viime vuosina on tullut esille liuta jos jonkinlaista maskibändiä Ghostin suosion saattelemana. Tänä vuonna oli Copenhellissa muutama ns ”maski”yhtye. Yksi näistä monista oli Black Gold, joka yhdisteli yllättäen hiphopia ja 1990- ja 2000-lukujen taitteessa suosiossa ollutta nu-metallia.
Kieltämättä nu-metalli genreen yhtye sopi parhaiten. Vokalisti Eric Ronick oli liikkuvaa sorttia ja pomppi pitkin lavaa. Tuleeko Black Goldista jotain suurempaa, riippuu pitkälti siitä, että kuinka suuren hypen yhtye saa erilaisten medioiden kautta.
Nu-metallilla jatkettiin, kun Slipknotin nokkamiesten Corey Taylorin sekä Shawn ”Clown” Crahanin poikien vetämä Vended aloitti settinsä toisella päälavalla. Pitkälle ei ole omena puusta pudonnut, sillä samoissa vesissä Vended operoi kuin isukkiensa bändi.
Kavereilla oli hyvä ja energinen meno lavalla. Biisien suhteen Vendedillä on vielä tekemistä, sillä materiaali kuulosti lievästi monotoniselta. Selvät koukut ja nyanssit hakevat vielä paikkaansa. Mikäli Vended pelaa korttinsa oikein ja jaksaa painaa onnistuen luomaan koukuttavia kappaleita, tällöin voi tapahtua mitä tahansa.
Oli melkoinen vastakohta näiden kahden bändin ja seuraavan yhtyeen välillä. Päälavalla asteli legendaarinen Testament. Tämä Bay Area- thrash ryhmä oli takuuvarma eikä pettänyt. Testament on aina hyvin öljytty ja treenattu kokoonpano livenä.
Sitten hypättiin aivan toisenlaiseen musiikilliseen maailmaan ja ilmaisuun. On mielenkiintoista seurata sekä huomata, miten tiettyjen yhtyeiden ja artistien suosio odottamatta nousee lentoon. Osa tästä johtuu hypetyskampanjasta, jota esimerkiksi suuret metallilehdet kuten Metal Hammer osaavat tehdä.
Sleep Token on kieltämättä eräs viimeaikaisia hypetyksen kohteita ja erityisesti yhtyeen viimeisin levy ”Take Me Back To Eden”. Yhtye oli aivan väärällä lavalla, sillä kolmoslava alueineen oli liian ahdas. Sleep Token yhdistelee mielenkiintoisesti tunnelmallisia tyylejä ja mukana on tiukempaa riffitelyä. Bändin keulahahmo Vessel osoittautui eläväiseksi tapaukseksi.
Yhtye hajosi yli 20 vuotta sitten, ja myöhemmin Abbott-veljesten siirtyminen rajan tuolle puolen ovat luoneet Panteralle legendaarisen maineen. Lisäksi parin vuosikymmenen aikana uusi sukupolvi on tullut kehiin ja halunnut todistaa Panteran livenä. Koko alue oli aivan ammuttu täyteen. Näytti jopa siltä, että paikalla oli enemmän porukkaa kuin viime vuonna Metallican Copenhellin keikalla.
Poikkeuksia löytyi kappalelistasta verrattuna Rockfestiin, sillä Pantera veti hieman yllättäen ”Use Your Third Armin”. ”Walkin” aikana lavalle saapui Testamentin nokkamies Chuck Billy duetoimaan Phil Anselmon kanssa. Jää nähtäväksi, mitä tuleva tuo Panteran osalta. Jatkuuko tämä tribuutti homma vielä eteenpäin vai oliko tämä tässä?
16.6.2023
Kuinka moni power metal -fanaatikko muistaa brasialaisen Angran? Angra tunnetaan enemmän nykyisen Megadeth-tiluttaja Kiko Loureiron entisenä yhtyeenä. Power metal on Rafael Bittencourtin luotsaaman yhtyeen kulmakivi, ja mukana on vahvaa brasilialaista metal osaamista. Laulajana toimii nykyisin Rhapsodysta tuttu Fabio Lione.
Angrassa elää edelleen vahvasti Andre Matosin karisma ja näin tulee aina olemaan. Bändi soitti tuolta ajalta tunnettuja biisejä ja totta kai valintoja oli myös Lionen aikakaudelta. Angran kaverit ovat taitavia muusikoita, mutta tähti tuskin enää nousee entisen kaltaiseen lentoon.
Kun Napalm Death asteli lavalle, alkoi vettä tiputella. Nappis mekasti Barneyn tahdissa lavalla, mutta yleisö ei syttynyt millään. Napalm Deathin ikoni Shane Embury on ollut koko kesän sivussa syystä tai toisesta. Vähitellen myrsky yltyi niin kovaksi, että oli haettava suojaa. Lavan sivulla roikkuva iso screen ei kestänyt, vaan tuli rämähtäen alas.
Kun myrsky piiskasi aluetta, oli hyvä hetki asettua kuuntelemaan Slipknotin nokkamiehen Corey Taylorin luentoa. Tiedossa oli tarinointia kauhuleffoista ja muusta horror kamasta seminaariyleisölle. Mies on ollut monessa mukana ja hänellä on ollut aina intohimoa musiikkiin kuin myös kauhuleffoihin sekä pelehin.
Päälavan ympärille alkoi kerääntyä ihmisiä sankoin joukoin. Kolmannen päivän pääesiintyjä Slipknot on ollut vuosikymmeniä suurien festareiden ja kiertueiden kiistaton pääesiintyjä. Lavalle oli rakennettu eri tasoja, missä soittajat sekä Corey Taylor viilettivät menemään.
Keikka aloitettiin ”The Blister Exists” -kappaleella ja jatkettiin ”The Dying Songilla”. Pääsääntöisesti setti käsitti ”Slipknot”-levyn biisejä, kuten ”Wait And Bleed”. Taylor jälleen kerran todisti olevansa oikea showmies. Yleisö suorastaan söi miehen kädestä, kun kymmenet tuhannet ihmiset käskytettiin ensin istumaan maahan. Taylorin komennuksen myötä jengi pomppasi pystyyn, ja pitit alkoivat pyöriä.
Kun ja jos innostuu crowdsurffailemaan, tällöin on syytä jättää kaikki tavarat ja puhelimet kaverille ennen kuin kiipeää yleisön käsien kannattelemaksi. Monet saivat ikäväksi kokea, kun vieras käsi kävi taskuilla ja siinä samassa hävisivät puhelin ja lompakko. Crowdsurffaus on todella suosittua Copenhellissa. Sitä ei ole kielletty eikä rajoitettu, joten suomalaiset ottakaa tästä mallia.
17.6.2023
Neljännen päivän suurin täky oli tietenkin Guns N’ Roses. Sitä jouduttiin vielä hetken odottamaan, sillä tarjolla oli erilaista rockia ja metallia koko illan ajan.
Eddie Van Halen oli ja on edelleen kitarajumala monille. Kieltämättä Van Halenin poika Wolfgang ei ole päässyt helpolla isänsä perinnön takia. Wolfgang on silti onnistunut luomaan itselleen oman uran.
ZZ Topin keulamiehellä Billy F. Gibbonsilla riittää virtaa ja aikaa. Kitaristi ehti kiertämään Eurooppaa ristiin rastiin soolobändinsä kanssa. Copenhellissa Gibbons veti blues henkistä kamaa, vaikka joukkoon mahtui myös tukku ZZ Topin ikivihreitä.
Tobias Forgen luotsaama Ghost on 2010-luvun suurimpia nousijoita areenabändiksi. Temppu ei ole tänä päivänä kovin helppo. Sinänsä erikoista, ettei Ghostille saatu raivattua pääesiintyjän slotia, sen sijaan Ghost oli laitettu illan suuhun heti Billy Gibbonsin jälkeen.
Ghost tullaan taatusti näkemään Copenhellissa uudestaan ja suuremmalla tuotannolla, vaikka yhtye oli myös nyt mahtipontinen. Bändi on paisunut, kun ensimmäisellä keikoilla nähtiin viisi kaveria, nyt kokoonpano oli tuplaantunut. Mukana oli sekalainen kuoro ja syntikoita, mutta kaiken keskipisteenä oli tietenkin Forge, joka suorastaan pisti yleisön polvilleen.
Sitten jatkettiin uuden tai sanotaan modernimman rockin/metallin parissa, kun kanadalainen Spiritbox kipusi kakkoslavalle. Bändi ei kovin vanha tekijä, mutta onnistunut hypetys ja kiertueet suurempien nimien kanssa ovat taanneet hyvän suosion kanuukeille, joten hyppäys suurille areenoille ei ole ollut yllätys. Laulaja Courtney LaPlante oli vaikuttava esiintyjä ja kitaran varressa vaikutti aviomies Mike Stringer. Spiritboxin keikkaa seurasi hurja yleisömäärä, joka kertoo, että suosio on nousussa.
Black metallia ei juuri kuultu Copenhellissä. Mutta nyt oli lauteilla kaksi nousukiidossa olevaa yhtyettä. Jenkkiläinen Blackbraid on ollut kovassa nosteessa. Bändi on periaatteessa vokalistin Joe Kriegerin ryhmä, johon aina värvätään muusikoita mukaan.
Blackbraid yhdistelee intiaanikulttuuria ja teemoja black metalliin suvereenisti. Black metallin suhteen voi helposti sanoa, että selvästi pohjoismaisia yhtyeitä ja erityisesti norjalaisia nimiä on kuunneltu ja haettu vaikutteita.
Gaerea oli saanut taas neljännen lavan. Itse asiassa pienempi lava sopi huomattavasti paremmin yhtyeen performanssille. Nokkamies Guilherme Henriques oli eläväinen tapaus, sillä mies viuhtoi menemään eriskummallisin elkein sekä merkein. Gaerea kuten myös Blackbraid kannattaa pitää silmällä, sillä jos pelaavat korttinsa oikein, seuraavina vuosina saattavat olla suuremmilla lavoilla.
Kahtena peräkkäisenä vuonna Copenhell on raahannut suuria klassikkoyhtyeitä lavalle. Jää nähtäväksi, mitä festari tulee buukkaamaan seuraavaksi. Onko listalla viimeisiä kertoa kiertueilla nähtävät AC/DC ja Aerosmith? Tuleeko Scorpions vielä kerran?
Raportti & kuvat: Arto Lehtinen