Until It Sleeps: Metallican ”Load” 20 vuotta

Metallican fanikunnan vahvasti jakanut albumi ”Load” julkaistiin 20 vuotta sitten.

Metallican kuudes studioalbumi ”Load” ilmestyi 4.6.1996. Yhtyeellä oli takanaan lähes kolmen vuoden keikkarundi edellisen levyn tiimoilta. ”Black”- albumi oli ollut askel perinteisestä Metallica-musiikista poikkeavaan suuntaan ja ”Load” edusti selkeää jatkumoa tähän. Levyn sisältö on enemmän rockia kuin metallia, vaikka mukana on myös raskaita osuuksia.

Biisien alkuperäiset raakademot olivat jälleen kerran James Hetfieldin ja Lars Ulrichin käsialaa. Kirk Hammett toi omat mausteensa mukaan kitarasoundien osalta, mutta Jason Newstedin osuus albumin syntyprosessissa oli jälleen melko pieni. Tuottajana toimi jo edelliseltä levyltä tuttu lukuisten sessioiden veteraani ja yhtyeen luottomies Bob Rock. Sessiot järjestettiin Plant Studiossa Kaliforniassa ja kestivät lähes vuoden.

Bändi otti monta uutta suuntaa ”Loadin” biisien suhteen. Thrash metallia ei levyllä enää kuulla ja sen tilalla on blues rockin tyyppistä kitarariffittelyä, yksinkertaisempaa sekä hitaampaa rumpusoittoa, ja selvästi aiempaa henkilökohtaisempia lyriikoita. Albumi kestää kokonaisuudessaan lähes 79 minuuttia  ja kyseessä on Metallican pisin studioalbumi. Tämä johti jopa siihen, että yhtä biisiä oli pakko lyhentää, jotta se mahtui mukaan. ”The Outlaw Tornin” täysmittainen versio löytyy ”The Memory Remains”-singeltä.

Myös Metallican imago muuttui ”Loadin” myötä. Logo muovautui jonkin verran erilaisempaan muotoon ja promokuvat esittelivät bändin jäsenet aiemmasta hyvin poikkeavassa ulkoasussa. James Hetfield on todennut jälkikäteen, ettei hän itse pitänyt albumin kansikuvasta, eikä myöskään vihossa olleista ”U2-tyyppisistä” kuvista, mutta ei pistänyt hanttiin sen suuremmin, koska Lars ja Kirk olivat hyvin innoissaan niistä. Meikit ja eräänlainen 1990-luvulle kuuluvaksi arveltu ulkoinen habitus saivat fanit takajaloilleen.

loadpromo

Levy sai kriitikoilta lähinnä hyviä arvioita, mutta myös soraääniä kuului. Fanien keskuudessa mielipiteet olivat voimakkaita. Hard rockiksi muuttunut musiikki ei sopinut monelle metallifanille ja samalla kun bändin uusi ulkonäkö sekä uudet soundit toivat uusia faneja, ne karkottivat osan vanhoista. Näin ollen jo ”Black Albumin” kohdalla alkanut ”you sold out”-ajatus sai vielä lisää entisiä Metallica-faneja taakseen.

”Load” oli yksi ensimmäisiä CD-levyjäni. Sain sen joululahjaksi ja sen jälkeen sitä soitettiin ahkerasti kotona ja myös koulussa järjestetyissä levyraadeissa. Luokkamme tytöt eivät jostain syystä oikein innostuneet biisivalinnastani, joka muistini mukaan oli aika usein vitoskappale ”King Nothing.” Levyn ilmestymisvuonna olin 11-vuotias ja kuuntelin lähinnä Queenia, AC/DC:tä sekä muita rockbändejä. Metallica oli silloin selkeä askel raskaamman musiikin pariin ja sillä tiellä ollaan edelleen. ”Loadin” jälkeen oli tietenkin pakko saada bändin aiemmat levyt ja varsinkin Musta albumi iski minuun todella syvästi. Sitä aiemmat levyt olivat ja ovat toki myös kovaa kamaa, mutta eivät ole koskaan iskeneet yhtä kovaa kuin yhtyeen 1990-luvun tuotanto.

loadpromo2

”Load” on mielestäni hyvä levy. Se pitää sisällään monta tasokasta biisiä, monta ok-tason raitaa ja valitettavasti myös pari hutia, mutta itse osaan silti arvostaa kyseistä albumia osana Metallican tarinaa ja toki omasta henkilökohtaisesta musiikkityyleihin liittyvästä historiasta johtuen. ”Ain’t My Bitch” on loistava avausraita, sitä kuuntelee mielellään vielä tänäkin päivänä, samoin jo mainittu ”King Nothing” on mahtava biisi edelleen. Mukana on ainakin osittain MTV:n vaikutuksesta tehtyjä rallatteluja kuten ”Until It Sleeps” ja ”Hero Of The Day,” mutta itse pystyn kuuntelemaan niitäkin hymyssä suin. ”Mama Said” jakaa ihmisten mielipiteet edelleen melko voimakkaasti. Osalle kyseinen biisi oli viimeinen tippa ja se osoitti Metallica-nimisen hevibändin kuolleen. Oma näkemykseni ei ole lainkaan noin jyrkkä. Eihän tuo biisi todellakaan ole heviä, eikä metallibändin normaalia tuotosta lähelläkään, mutta entä sitten? Varmasti yksi syy siihen, että Metallica on edelleen pystyssä, on ollut se, ettei heiltä ole koskaan puuttunut rohkeutta tehdä asioita juuri niin kuin itse haluavat. Jos he haluavat laittaa metallialbumille balladin, he tekevät juuri niin. Jos he haluavat tehdä yhteislevytyksen Lou Reedin kanssa, he tekevät sellaisen. Jos he haluavat leikata tukkansa ja muuttaa koko bändin yleisen ulkoasun täysin, he tekevät juuri niin.

Albumin hyvät biisit ovat selkeästi sijoittuneet alkupäähän ja loppupäässä on lähinnä ok-raitoja ja sitten pari hutia, joista ”Ronnie” ja ”The Outlaw Torn” ovat ne selkeimmät. Myös ”Poor Twisted Me” on hyvin erikoinen äänimaailmaltaan ja vähän liian hidastempoinen kipale omaan makuun. ”Load” on kokonaisuutena mielestäni mainettaan parempi albumi. Kun levyä ei vertaa mihinkään muuhun yhtyeen levyyn ja kuuntelee biisejä yksittäisinä teoksina, ilman ennakko-odotuksia, on mahdollista löytää tämänkin Metallica-tuotoksen hienous.

Teksti: Marko Leppinen

Metalliluolassa ”Load” herätti odotetusti keskustelua ja vankkoja mielipiteitä. Toimituksen tuomiot levystä lukuun alta:

Levy joka ei ansaitse tulla kuulluksi edes 20v. juhlapäivänä. Se kertoo kaiken oleellisen. Metallican pohjanoteeraus spermalla ja verellä kuorrutettuna.

– Juha Karvonen

Levy, jolla Metallica lakkasi olemasta metallibändi.

– Tomi Väänänen

Albumi, jolla thrashin kuninkaista tuli kantri-Jyri. Järkyttävän huono levy.

– Teemu Kuosmanen

Teini-ikäisen Jarin ensikosketus Metallicaan. Levyn kuunneltuani päättelin että Metallica on perseestä, enkä tutustunut tarkemmin bändiin vuoteen.

– Jari Ala-Kahrakuusi

Julkaisuvuotenaan ”Load” oli karmea pettymys. Välissä olleet 20 vuotta ovat hieman lieventäneet katkeruutta, mutta ne eivät riitä peittämään levyltä alkanutta Metallican luovaa ahdinkoa, josta traagisimmin on kertonut sen jatkuva kiistäminen. Levy on ylipitkä ja heikkotasoinen kokonaisuus, jolta kuitenkin löytyy se yksi pelastava hetki eli ”The Outlaw Torn.”

– Ville Krannila

Tämä on kauhea tuotos. Pakolla yritti pudottaa kun levy ilmestyi eikä ole muuksi muuttunut. Ei putoa ei.

– Tomi Nousiainen-Gunnar

Load: hämmentävä levy. Yleisesti ottaen vihattu, mutta jostain syystä itse tykkään tästä levystä. Sen ilmestyessä Metallica oli minulle maailman kovin bändi. Levyn ostin heti, kun se ilmestyi. Kuuntelin albumin, hämmennyin. Eihän tämä ole heviä? Toisaalta tällä on kertsejä. Siistiä, mutta mitä vittua nuo promokuvat on? Kuuntelin levyn vielä äskettäin ja totesin ettei tämä ole minun korvaani tosiaan mikään huono kiekko.

– Ilkka Järvenpää

Paska levy.

– Pete Alander

Arvion ”Load” albumista saa lukuun tästä.

Alla kuvagalleria levyn ja siltä nostettujen singlejulkaisuiden kansista:

Katso alta levyltä lohkaistut musiikkivideot:

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here