Site icon Metalliluola

Suomalaistutkimus: ”Työyhteisöjen pitäisi oppia tappelemaan Metallican tyylillä”

Tutkimus: Suomalaisten työyhteisöjen pitäisi oppia tappelemaan Metallican tyylillä

Lappeenrannan Yliopiston opiskelija Erno Salmela on tehnyt tutkimuksen miten Metallican ristiriidat ja niiden oikeanlainen käsittely voi auttaa suomalaisyhteisöjä menestymään paremmin. Lappeenrantaan ollaankin suunnittelemassa pakohuonetta, jossa keskityttäisiin ristiriitojen parempaan johtamiseen. 

Metallican sisäisen dynamiikan tutkiminen tuotti menestysreseptin, josta on opittavaa muihinkin työyhteisöihin, miten voidaan kehittyä ristiriitojen aallokossa maailman parhaaksi ja säilyttää asema vuosikymmenten ajan.

Tutkimuksen perusteella Metallica on innovatiivisimmillaan silloin, kun bändin jäsenet luovat tietoisesti tai tiedostamattaan oikeanlaisia ristiriitoja. Tällaiset taistot liittyvät yleensä erilaisiin näkemyksiin, millä tavalla haluttu lopputulos voidaan saavuttaa. Toisaalta Metallica on ajanut rajusti seinään bändin jäsenten taistellessa keskenään päämääristä ja bändin herruudesta. Tavoitteisiin, statukseen ja henkilösuhteisiin liittyvät ristiriidat ovatkin olleet tuhoisia.

Pelkästään oikeanlaiset ristiriidat eivät kuitenkaan tehneet Metallicasta menestynyttä, vaan ristiriitojen taitava käsittely. Metallica on ollut parhaimmillaan silloin, kun bändin sisällä on samanaikaisesti kilpailtu rajusti keskenään ja tehty yhteistyötä. Ensin yritetään lyödä omilla kunnianhimoisilla ideoilla muut maan rakoon, mutta sen jälkeen lähdetään sinnikkäästi rakentamaan yhdessä alkuperäisiä parempia ideoita tai kokonaan uusi lähestymistapa. Metallica on pystynyt tähän uransa aikana vain aika-ajoin, mutta näillä kriittisillä hetkillä bändin toiminta kehittyi harppauksittain.

Työyhteisön sisäiset ristiriidat ovat kuitenkin veitsenterällä taiteilua. Erityisesti jatkuva kilpaileminen paremmuudesta on kuluttavaa ja vaatii lopulta veronsa. Metallicallakin on kärsinyt omat henkiinjäämistaistelunsa.

Peilatessa Metallican toimintaa muihin huippumenestyneisiin työyhteisöihin paljon samaa on löydettävissä Steve Jobsin aikaisesta Applesta. Sen sijaan suomalaisissa työyhteisöissä ei yleensä hallita kovinkaan hyvin kilpailemisen ja yhteistyön tasapainottamista. Menestyksen esteinä ovat kunnianhimon vähäisyys sekä miellyttämisen halu, joka johtaa kompromissihakuisuuteen. Täkäläisissä työyhteisöissä onkin liian harvoin vastakkain riittävän kunnianhimoisia ideoita. Ja vaikka olisikin, niin sinnikkään yhteisen jatkojalostamisen sijasta ne taannutetaan kompromissien seurauksena särmättömäksi peruskauraksi.

Toisin päin kääntäen, työyhteisöjen oikeanlaiset tappelut on hyvä mahdollisuus luoda Suomeen uutta menestyvää liiketoimintaa. Sen takia Lappeenrantaan ollaankin suunnittelemassa uuden sukupolven pakohuonetta tai oikeastaan pakotaloa, jossa työyhteisöt avaavat erilaisia menestystä estäviä asenteellisia lukkoja. Yksi talon huoneista tulee keskittymään ristiriitojen parempaan johtamiseen, jonka oivalluttamisessa hyödynnetään dramaturgisia menetelmiä.

Tutkimus luettavissa kokonaisuudessaan alta:

https://www.researchgate.net/publication/326752072_Conflicts_as_Springboard_for_Metallica’s_Success

Exit mobile version