Steve Harris tänään 60 vuotta

Iron Maiden live, Nova Rock Festival 2014

Iron Maidenin legendaarinen perustaja ja basisti Steve Harris täyttää tänään 60 vuotta. Harris on vetänyt Maidenia tinkimättömästi jo yli 40 vuoden ajan ja on kitaristi Dave Murrayn ohella ainoa jäsen, joka on soittanut jokaisella yhtyeen albumilla. Usein kuulee sanottavan Iron Maidenin olevan yhden kunnianhimoisen miehen unelma, ja Steve on vienyt tätä unelmaa eteenpäin läpi myrskyjen ja karikkojen nostaen nimen heavy metallin suurimpien joukkoon. Harris on myös vastannut leijonanosasta bändin materiaalia ja toiminut tuottajana, taustalaulajana sekä kosketinsoittajana useilla yhtyeen levyillä. Steven bassosoundi ja soittotyyli ovat tunnettuja ympäri maailman ja muodostuneet erottamattomaksi osaksi Iron Maidenin musiikkia. Heavy metallin saralla hänet tunnustetaan yhdeksi genren kovimmista basisteista, mies on toiminut inspiraationa sekä lukuisille aloitteleville, että myöhemmin menestykseen yltäneille muusikoille.

young-steve

Steve Harris syntyi Leytonstonessa, Itä-Lontoossa 12.3.1956. Hän oppi bassonsoiton täysin korvakuulolta luovuttuaan aiemmasta urahaaveestaan ammattilaisjalkapalloilijana sekä ensimmäisestä instrumentistaan rummuista. Steven varhaisia yhtyeitä olivat Gypsy’s Kiss sekä Smiler, jossa vaikutti jo tulevia Maiden-jäseniä. Iron Maiden sai alkunsa joulupäivänä 1975 ja Harris nimesi yhtyeen vanhan kidutusvälineen mukaan. Useiden miehistönvaihdosten jälkeen bändin debyyttialbumi näki valon NWOBHM-valtavuonna 1980. Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt ”The Number Of The Beast” uuden laulajan Bruce Dickinsonin kanssa merkitsi Iron Maidenin läpimurtoa ja yhtye siirtyi esiintymään klubeista New Yorkin Madison Square Gardenin ja Lontoon Hammersmith Apollon kaltaisille suurille areenoille.

Maiden nousi nopeasti yhdeksi maailman menestyksekkäimmistä heavy metal-yhtyeistä ja voittokulkua on jatkunut näihin päiviin saakka huolimatta 1990-luvun hienoisesta lamakaudesta kun vokalistin vaihdos pakotti yhtyeen pienempiin keikkapaikkoihin. 1980-luvun levyt ”The Number Of The Beast,” ”Piece Of Mind,” ”Powerslave,” ”Live After Death,” ”Somewhere In Time,” sekä ”Seventh Son Of A Seventh Son” muodostivat suoran, joka on edelleen ainutlaatuinen heavy metallin historiassa. Harrisin, Dickinsonin ja Murrayn lisäksi vuosikymmenen tunnetun kokoonpanon täydensivät kitaristi Adrian Smith ja rumpali Nicko McBrain, jotka vaikuttavat yhtyeessä edelleen. Yhtye määritteli osaltaan käsitteen klassinen heavy metal, ja vaikka bändin juuret olivatkin 1970-luvun lopun uudessa metalliaallossa, Maiden loi oman soundinsa joka kuului vain heille. Jo vuonna 1982 oli vaikea löytää yhtään toista kokoonpanoa, joka olisi pystynyt lähellekään samaa saavutusta.

Levyt myivät miljoonia, mutta Iron Maiden oli aina viime kädessä live-yhtye, joka erottui muista energisellä esiintymisellään, lavarekvisiitallaan sekä tietenkin maskotti Eddien kautta. Eddie on nähty lavalla milloin egyptiläisenä muumiona, futuristisena hahmona, sydän kädessään McBrainin rumpujen takana heiluen tai omana groteskina itsenään soittajien keskellä heiluen. Bruce Dickinson vauhdikkaana keulamiehenä vei luonnollisesti tilaa konserteissa, mutta toisin kuin monet muut basistit, Steve Harris ei tyytynyt koskaan seisomaan taustalla vaan konserteissa otti yleisön alusta lähtien haltuunsa. Fanit liittävät hänen hahmonsa ikuisesti seisomaan toinen jalka tukevasti monitorin päällä lavan edessä, laulaen mukana kappaleissa, osoittaen samalla bassollaan yleisöä, katsoen jokaista suoraan silmiin ja ajaen heitä eteenpäin.

Steve-Harris

Harris on johtanut yhtyettä rautaisella kädellä ja sen vakaan musiikillisen linjan säilyttäen. Tiukka linjan pito johti lopulta Dickinsonin poistumiseen yhtyeestä. Samaan aikaan vuonna 1993 Steve erosi 16 vuoden jälkeen vaimostaan ja käsillä ollut pimeä aikakausi inspiroi vuoden 1995 tumman ”The X-Factor”-albumin. Bändi koki tilapäisen laskun suosiossa. 1990-luvulla basistilta kysyttiin aikoisiko tämä viedä Iron Maidenin musiikin vaihtoehtoisemmille vesille, kuten kaikki muutkin tuolloin tekivät: ”En aio pukeutua yhtäkkiä kuin 20-vuotias, koska en sitä ole. Jos jonkun mielestä Iron Maiden ei ole tämän päivän juttu, sille en voi mitään. Minua kiinnostaa vain se kuinka hyviä biisimme ovat…ja ne ovat hyviä.” Tosiasiassa Maidenin musiikkikin on kokenut selkeitä muutoksia vuosien varrella, ja uudemmilla levyillä yhtyeen soundia on viety entistä progressiivisemmille vesille.

steveharris4

Harrisin kynästä ovat vuosien varrella syntyneet sellaiset Maiden-klassikot kuten ”Iron Maiden,” ”Phantom Of The Opera,” ”Hallowed Be Thy Name,” “The Number Of The Beast,” “The Trooper,” “Aces High,” “Caught Somewhere In Time,” “Seventh Son Of A Seventh Son” sekä “Fear Of The Dark.” Bruce Dickinsonin ja Adrian Smithin palattua bändiin 2000-luvun alusta, Harris on kirjoittanut suurimman osan kappaleistaan yhteistyössä muiden jäsenien kanssa. Tästä huolimatta hänen kirjoitustyylinsä ja vaikutteensa ovat vahvasti läsnä lähes jokaisessa Maidenin biisissä. Loppujen lopuksi Maiden-kappaleen viimeistelee Steven välittömästi tunnistettava bassosoundi.

Basistin tunnetuin tavaramerkki on Maidenin sovituksissa alusta lähtien etualalla vaikuttanut voimakas laukkakomppi. Miehen Fender-basso dominoi useita kappaleita soolokitaran tavoin, mutta Harrisin mukaan kyseessä on vain hänen kahden sormen soittotekniikkansa ja soundinsa aikaan saama sävy. Miehen soittotapa on myös raskas eli basson kielet saavat todella selkäänsä niin studiossa kuin livenäkin.

Harrisin rakkaus jalkapalloon ja seurajoukkue West Hamiin on tullut tutuksi hänen uransa alusta lähtien. Monet sen sijaan yllättyivät kun mies julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa ”British Lion” vuonna 2012 ja on sen jälkeen kiertänyt maailmaakin yhtyeensä kanssa. Musiikki Steven omalla albumilla kumpusi vahvasti basistin 1970-luvun vaikuttajista, UFO:sta, Thin Lizzysta, Jethro Tullista sekä Freesta.

Harris juhlii 60-vuotissyntymäpäiviään asiaan kuuluvalla tavalla tien päällä. Iron Maiden aloitti ”The Book Of Souls”-maailmankiertueensa helmikuussa Amerikasta ja yhtye saapuu Suomeen 29.6.2016 esiintyen Hämeenlinnassa, Kantolan tapahtumapuistossa.

Teksti: Ville Krannila

Alta lukuun Metalliluolan arvioita Iron Maiden-levyistä:

 

ironmaiden_killers_massive iron maiden album_iron_maiden_piece_of_mind_ironmaidenwallpaper_com iron maiden live after death Iron-Maiden-Somewhere-In-Time no prayer Iron-Maiden-Fear-of-the-Dark Iron-Maiden-The-X-Factor-front-cover ironmaidenvirtualxi brave new world dod iron maiden book of souls

 

Metalliluola onnittelee Steveä merkkipäivän johdosta ja kokosi alle miehen hienoimpia sävellyksiä sekä hetkiä, kerro meille omasi!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here