Metalliluola otti haastatteluun alkuvuodesta vahvan kakkoslevyn ”Stars Aligned” julkaisseen Stargazeryn kitaristi Pete Ahosen.
Toisen Stargazery-albumin ja debyyttilevyn välillä ehti vierähtää neljä vuotta, miksi näin pitkä aika?
No joo, joskus asiat vain ottavat oman aikansa. Ei siihen oikein yksiselitteistä syytä ole, aika tuntui olevan niin kortilla. Tehtiin me tietenkin tuo Burning Point ”The Ignitor” levy siinä välissä.
Miten vertaisit tätä uutta albumia ”Eye On The Sky”-levyyn? Tarttuvia melodioita tuntuu nytkin riittävän…
”Stars Aligned” on selkeästi hard rock levy isoilla stadionluokan kertseillä varustettuna, juuri sitä mihin pyrittiin. Halusin tietoisesti pois power metal jutuista tällä levylllä. Tosin kyllä debyyttikin on kaikkea muuta kuin ”vain” power metal levy.
”Stars Aligned” on varsin perinteinen hevilevy, joita ei turhan usein nykypäivänä kuulla. Oliko tämä tyylilaji tietoinen valinta vai syntyivätkö kappaleet luonnostaan?
Joo, kyllä tämä suunta oli tietoisesti haettu, mutta biisit kuitenkin syntyivät todella luonnollisesti. Ei mitään turhaa ja väkinäistä puserrusta tarvittu.
Millainen oli luova prosessi tällä kertaa, kirjoitettiinko kappaleet yhdessä rutistuksessa vai vaatiko se pidemmän ajan?
Ensimmäinen levy kun julkaistiin, niin minulla oli jo biisejä tehtynä seuraavalle. 2012 olin kaikki biisit säveltänyt ja loppuvuodesta oli jo rummut ja komppikitarat purkissa. Muiden aikatauluja siinä odoteltiin eli olihan se hieman turhauttavaa välillä kun tuntui ettei mikään etene. Tuli silloin päätös tehtyä, että itse en enää näihin ”iisakin kirkko” äänityksiin ala. Hermot menee kun odottaa jotain tapahtuvaksi.
Kuinka vahvasti nuoruuden vaikutteet edelleen kuuluvat omassa soitossasi ja bändin musiikissa?
Onhan ne vahvana, tottakai! 1980-luvulla tehtiin oikeasti helvetin hyvää musaa, joka todellakin kestää kuuntelua tänäkin päivänä. CD- ”keräilijänä” kuuntelen paljon myös uusia bändejä ja toki niistäkin takaraivoon jää palasia. Tyylini säveltää pohjautuu kasariin ja sekaan nakkaan sitten uudempaa tyyliä. Kertosäkeet ovat aina olleet tärkeitä, niiden pitää olla ISOJA!
Cherin ja kotimaisen version tehneet Lea Lavenin Tumma Nainen versiointi nostatti monen kulmakarvoja. Miten päädyitte tuohon covervalintaan?
Tuo on vain yksi sellainen biisi, joka on takaraivossa ”soinut” vuosikymmeniä ja olen jo vuosia halunnut tehdä tuosta jollain bändillä coverin. Helvetin hieno ja mystinen laulumelodia ja traaginen tarina, hieno biisi.
Mitkä ovat Stargazeryn lähitulevaisuuden keikkasuunnitelmat?
South Park Festivaaleilla ollaan tuossa kesäkuussa, Jalometallissa elokuussa ja muutama pienempi keikka siinä on. Meillä ei ole hirveää promootiokoneistoa takana, eikä vakituista keikkamyyjää, joten kovaa vääntöähän tämä on saada keikkoja. Mutta taistellaan, taistellaan.
Onko Stargazerya kosiskeltu ulkomaille suuremmille festareille? Onko pienemmän yhtyeen yleensäkään nykypäivänä taloudellisesti kannattavaa lähteä yksittäisille keikoille ulkomaille?
On, aika paljonkin itseasiassa, mutta se tuo raha sanelee meidänkin menoja aika paljon. Taloudellisesti tuskin, mutta eipä tätä hommaa tietenkään tehdä dollarin kuvat silmissä. Katsotaan nyt mitä tulevaisuus tuo, tie on auki.
Tämän Stargazeryn lisäksi vaikutat kahdessa muussakin kotimaan etulinjan hevibändissä eli Burning Pointissa ja Ghost Machineryssa, miten aika riittää kaikkiin?
Kyllä vielä on saatu aikataulutettua hommat ihan hyvin. Musan teko ja soittaminen on itselleni niin tärkeää ja rakasta puuhaa, että mukavaa näitä hommia on tehdä.
Mitkä olivat mielestäsi vuoden 2014 parhaat metallijulkaisut?
Hmmm, meiltä ei silloin tullut levyä joten vaikea kysymys….Ostan niin perkuleesti levyjä vuosittain, että bändit ja vuodet sekoittuu…Olisiko uudet Accept, Hammerfall, Primal Fear ainakin joukossa..
Mitä mieltä olet musiikin nykytilasta? Onko tämä spotify tms. suoratoistopalveluvaihe ohimenevää ja nouseeko fyysisten julkaisuiden arvostus vielä kunniaan?
Tosiaan itse kun olen CD-levyjen ostaja ja keräilijä, niin kyllähän se välillä surettaa kun nuoriso (ja miksei vähän vanhemmatkin) kuuntelevat vain streameja jostain Spotifystä tms. Mutta se on tietenkin nykyaikaa ja en minä jarruna aio olla. Kaikki julkaistaan meilläkin myös digitaalisena, mutta itse ”liputan” fyysisen levyn puolesta! Siinä on taikaa pyöritellä booklettia käsissä samalla kun musa raikaa kajareista, kuka soittaa mitäkin, onko vierailijoita, kenelle kiitoksia, kuka tehnyt kannet, seurata samalla sanoituksia yms. SE on hienoa ja se jää näiltä digi-kuuntelijoilta pois. Uskon ja toivon, että homma nousee. Ostakaa ihmiset fyysisiä levyjä!
Mitä on luvassa Burning Pointin ja Ghost Machineryn osalta lähitulevaisuudessa?
Burning Pointin uusin albumi ilmestyy kesäkuussa ja kesälle on jo keikkoja sovittu. Ilmeisesti myös vanhoja levyjä uudelleen julkaistaan bonuksien kera, joten se on BP hyökkäys oikein kunnolla.
Ghost Machineryn kolmas levy on juuri miksauksen alla. Onteron Jussi tekee taas laatutyötä miksaajana. Toivon mukaan saataisiin sekin kauppoihin tälle vuodelle. Olisihan se aika huikea vuosi jos kaikki kolme bändiä julkaisisivat levyn.
Haastattelu: Ville Krannila
Kuvat: Yhtyeen promokuvat ja Facebook-sivut