Soturiprinsessa, jazzdiiva, funkqueen, musiikin puuhanainen: Haastattelussa Battle Beastin Noora Louhimo
Noora Louhimo on varmasti yksi Suomen tämän hetken menestyneimmistä metallilaulajattarista. Hänet tunnetaan heavy/powermetalyhtye Battle Beastin solistina, mutta Noora on monitaitoisena nuorena naisena mukana muissakin projekteissa. Tampereen Ammattikorkeakoulun musiikkituottajaopintojensa ja Battle Beastin ohella Noora on perustanut perinteisempää rock-linjaa vetävän NOEXin, joka treenaa, keikkailee soittaen enimmäkseen covereita, mutta tekee jo omaakin musiikkia. Lisäksi hän on puuhaamassa Janis Joplin -tribuuttiesitystä, osallisena Soundtrooper -musiikkilehden toimituksessa ja opettaa laulua ja esiintymistä Rock Akatemiassa ja Musiikkiopisto Rocksissa Tampereella.
Tapasimme Nooran kanssa helmikuun lopulla Kuopiossa Battle Beastin kiertueen pysähtyessä Pohjois-Savon pääkaupunkiin kahden keikkaillan ajaksi. Avoimen ja puheliaan nuoren naisen kanssa kului aika hurahtamalla puheenaiheiden vaihdellessa laulajan uran eri puolilla.
Mitä kuuluu? Olitte juuri Battle Beastin kanssa keväällä kahteenkin otteeseen Euroopassa?
“Joo, meillä oli Powerwolfin kanssa yhteinen kiertue. En tiedä minkä takia se oli kahdessa osassa. Meillä oli alkuvuodesta puolentoista viikon pätkä, jolla päästiin sellaisiin maihin joissa ei olla kierretty, kuten Puolaan. Se oli meille tosi hyvä juttu ja saatiin sieltä paljon uutta yleisöä. Tällä toisella legillä päästiin Espanjaan ja Ranskaan, joissa ollaankin kierretty useamman kerran. Espanjassa on meillä iso yleisö ja yleensäkin lattarimaissa on meille kysyntää. Etelä-Amerikassa ei olla vielä päästy käymään, mutta olen kuullut huhuja, että tulevaisuudessa voitaisiin mahdollisesti lähteä sinnekin käymään. Ehkä ensi levyn tiimoilta.”
Uusi levy on siis tulossa alkuvuodesta. Miten se etenee?
“Rumpunauhoitukset ovat alkamassa pian, minkä jälkeen nauhoitetaan instrumentteja ja orkestraatiota. Kesällä pitäisi saada kaikki purkitettua. Levy-yhtiöllähän ottaa kolme kuukautta että ne saa levyn pihalle, niin että masteroitu versio pitää olla heillä syksyllä. Uudet promokuvat otetaan nyt kesällä tai syksyllä ja sitten kun single on päätetty niin tehdään uusi musavideo. Todennäköisesti tulee kaksi singleä.”
“Suunnitelmissa on että uusi levy tulee tammikuussa ulos ja sitten lähdetään kiertämään ensin Suomi ja Pohjoismaat, sitten Eurooppa. Mahdollisesti, toivottavasti myös se Etelä-Amerikka. Japanissahan me ollaan käytykin kolme kertaa, siellä voisi käydä uudestaankin.”
Aikasemmilla albumeilla Anton Kabanen vastasi pitkälti biisinteosta. Miten levynteko on muuttunut nyt, kun Anton ei ole enää mukana?
“Stressitasot on laskeneet ja yhteishenki on nyt kohdillaan. Aikaisemmilla levyillä olen toivonut, ettei paine ja stressi ole kuulunut laulusuorituksista. Nyt me ollaan opittu vanhoista virheistä ja tehdään asiat oikein. Kun miettii laulujen äänityksiä, niin ajankohta voisi olla parempikin kuin kesällä, koska olen tosi allerginen kaikille siitepölyille ja olen ihan tukossa.”
“Bändinä olemme pyrkineet siihen, että meillä säilyy se Battle Beast –tyyli. Uusia biisejä on kuuntelutettu lähipiirillä jo, ja saatu sellaista palautetta että kuulostaa Battle Beastilta ja biisit on hyviä. Itselläni on tosi luottavainen fiilis sen suhteen, ettei tässä nyt olla metsään menossa, vaikka tässä ollaan nyt vähän suurennuslasin alla. Uuden levyn linja on lähempänä Battle Beast –albumia, mutta myöskin tulee olemaan monipuolista musiikkia, rankempaa ja vähän kevyempää, niinkuin Battle Beastilla yleensäkin on ollut. Toivon myös, että taas tavoitetaan uusia kuulijakuntia tällä uudella levyllä.”
“Minun mielestä me ollaan menty vielä yksi porras ylöspäin, koska nyt on käytetty koko bändin potentiaali biisien teossa. Se on tärkeintä, että tietää kykenevänsä tekemään biisejä Battle Beastille ja että hommat jatkuu. Jos me oltaisiin ajateltu silloin päätöstä tehtäessä, ettei me osatakaan mitään biisejä tehdä, niin eihän me oltaisi sillon tehty sitä ratkaisua jatkaa ilman Antonia. Mutta me tiedettiin, että ollaan kaikki lahjakkaita muusikoita ja pystytään antamaan tälle bändille paljon enemmän kun mitä me ollaan saatu antaa. Niínpä me otettiin se riski. Nyt katsotaan miten käy. Mutta kävi miten kävi, meni syteen tai saveen, olen tosi ylpeä jo siitä, mitä me ollaan saavutettu tähän asti. Ja kyllä meillä on pyrkimyksenä mennä pitkälle. Meillä on kunnianhimoiset fiilikset ja tavoitteet tästä bändistä. Että mennään täysillä!”
Miten Antonin lähtö on muuten vaikuttanut bändiin?
“Olihan se kriisitilanne kaikille. Tilanne vaan kävi niin tukalaksi ja ratkaisua mietittiin yli vuosi koko porukalla. Siinä ei lopulta ollut mitään muuta vaihtoehtoa, kuin että joko Anton lähtee tai sitten koko bändi hajoaa. Prosessi on ollut myöskin jälkeenpäin tosi rankka, kaikille. Tuntuu, että vasta nyt vähän yli vuoden jälkeen jengi on alkanut päästä kokonaan yli. Mutta uskon kyllä, että kaikki on nyt mennyt just niinkuin pitääkin. Kaikki on varmasti Anton mukaan lukien onnellisemmassa tilanteessa nyt kuin aikaisemmin.”
“Minusta keikoilla tavallaan tiivistyy se bändin kemia ja meille on tullut palautetta, että live-esiintyminen on parantunut tosi paljon. Jos siellä sermien takana on jotain kränää, niin se kyllä näkyy lavallakin.”
“Esimerkiksi sillä Sabatonin rundilla ennen Antonin lähtemistä me jouduttiin olemaan Antonin kanssa samassa bussissa kuukausi, vaikka meillä oli jo tilanne tavallaan finito jo siinä vaiheessa. Kyllä mua henkilökohtaisesti oikein hävetti keikoilla, kun Anton oli yksin jossain toisella puolella lavaa ja me muut ollaan menty oikein myttyyn toiselle laidalle.”
“Se ei ollut mitenkään tahallista, mutta kaikki oli jo niin loppu sen tilanteen suhteen. Sen ei pitäisi näkyä ulos esiintyessä, mutta kai se on vain inhimillisyyttä. Meidän piti näytellä pitkän aikaa että kaikki on hyvin, koska me ei voitu paljastaa mitään, ennen kuin se oli lopullisesti päätetty. Se oli hirveä tilanne! Musta tuntui, niin kuin olisin valehdellut mun ystävälle.”
“Nyt bändissä on semmoinen porukka, että ei stressaa ja voi keskittyy siihen olennaiseen ja nauttia toistensa seurasta. Varsinkin kiertueella bändin kanssa se on tärkeää, kun ollaan tiiviimmin kuin usein edes perheen kanssa, 24/7 niiden ihmisten kanssa naamatusten bussissa.”
“Meiltä on kysytty, että miten te nyt luulette pärjäävänne ilman Antonia. Ja sitten on semmosia ihmisiä, jotka on jo valmiiksi päättäneet, ettei ne tule ikinä tykkäämään meidän bändistä, koska kävi näin. Sille minä en voi mitään ja jokainen saa valita puolensa jos tuntee tarvetta. Minä olen sitä mieltä, ettei kenenkään tarvitse ottaa mitään puolia. Tässä on tavallaan onni onnettomuudessa, kun nyt tulee hyvää musaa lisää kahdelta eri bändiltä.”
“Arvostan edelleen Antonin taitoja biisintekijänä ja toivon hänelle kaikkea hyvää, mutta ei vain pysty työskentelemään sen ihmisen kanssa. Toivon että kaikki menee hyvin siellä päässä ja meillä näyttää ainakin koko ajan menevän paremmin ja paremmin.”
Miehistönvaihdoksista vielä sen verran, että tulit Nitte Valon tilalle juuri ennen kiertuetta ja toisen albumin äänityksiä. Miten suhtaudut Niten äänittämiin biiseihin, vedätkö niitä enemmän omalla otteella vai Niten tavalla?
“Joo, se oli aika maratonsuoritus. Minulla oli kuukausi aikaa ennen kuin lähdettiin Sonata Arctican kanssa rundille. Kiertue oli buukkattu riskillä ilman laulajaa ja jätkät toivoivat että löytävät laulajan. Anton löysi minut tosiaan YouTubesta -videolta laulamasta Janis Joplinia akustisella keikalla. Anton otti yhteyttä, että olisinko kiinnostunut laulamaan Battle Beastissa. Ensin ajattelin, ettei se ole tosissaan, mutta aloin sitten pikkuhiljaa uskomaan. En ollu laulanut heavy musiikkia aikaisemmin, pelkkää rokkia, bluesia ja soulia ja semmosta, mutta halusin ottaa haasteen vastaan. Uuden levyn äänitykset aloitettiin samaan aikaan, kun valmistauduin kiertuetta varten ja opettelin Steel –levyn ulkoa.”
“Nitte oli mallina aluksi, koska minun piti kuitenkin pystyä samaan mihin se. Biisejä treenatessa koitin tehdä samat jutut kuin Nitte. Tässä vuosien varrella olen kehittänyt sen oman tyylin vetää Battle Beastin biisejä ja ottanut vapauden siihen. Olen ottanut oman paikkani tässä bändissä ja tunnen olevani tasavertainen jäsen.”
“En sillä lailla tunne – en ENÄÄ tunne- täyttäväni jonkun saappaita, vaan mulla on ihan omat saappaat.”
“Mutta täytyy sanoo Nitestä, että hän on erittäin mukava ihminen ja tosi saman tyyppinen kun minä. Niten kanssa tulee tosi hyvin toimeen. Mehän ollaan tehty näitä Battle Beastilla yllätyskeikkojakin Niten kanssa duettona ja se on ollut tosi kivaa! Me vedetään yhtä köyttä, me ollaan hevi-siskot!”
Ketä esikuvia sinulla on laulajana ja esiintyjänä?
“Heavylaulajista esikuvina on Ronnie James Dio, Rob Halford ja Bruce Dickinson. Varsinkin Dickinson on ollut suurin vokaalijumala ikinä ja esiintyjänä on myös. Ei-hevilaulajista on Michael Jackson, Whitney Houston ja Prince, joka kuoli juuri. Minulla on monia, joita katson ylöspäin. Esimerkiksi Blackie Lawless, Aretha Franklin ja Janis Joplin. Janis Joplinilta olen oppinut tämän raspin ääneen.”
Battle Beastin lisäksi sinulla on muitakin projekteja, kuten NOEX. Kerrotko vähän siitä.
“Perustin NOEXin viime vuonna tavallaan terapiabändiksi, joka toimii silloin kun Battle Beastilla ei ole menoja. Halusin sellaisen hyvän porukan lahjakkaita soittajia ja hyviä tyyppejä. Nyt ollaan heitetty cover-keikkoja, mutta tehdään omaakin musaa. Ensimmäinen oma biisi “Liar” on akustisena singlenä myös iTunesissa ladattavissa kesäkuussa ja ollaan soitettu sitä livenä. NOEXissa soittaa Raatikaisen Juuso (Swallow The Sun) rumpuja, Erkkilän Samuli (Aikakone) ja Halttusen JC. kitaraa ja Tolosen Johannes (Manzana) bassoa. NOEXin suunta tulee todennäköisesti olemaan semmosta mimmi-Foo Fightersia. NOEXilla on ollut jonkin verran keikkoja. Kesän aikataulut tietää sitten kun Battle Beastin aikataulut on varmistuneet.”
“Totta kai Battle Beast on prioriteetti numero ykkönen, mutta ihan oman henkisen hyvinvoinnin ja balanssin takia on hyvä olla muitakin juttuja, mitä tekee.”
Kiertue-elämä on aika rankka. Kerro vielä, että miten pidät huolta äänestä ja jaksamisesta tien päällä?
“Kiertueella saa kyllä unohtaa useimmat ohjeet, mitä laulajille yleensä opetetaan tietyistä olosuhteista ja riittävästä unesta ja muusta.Todellisessa elämässä se on yleensä aivan toisin päin, nukut huonot parin tunnin yöunet ennen aamulentoa ja hyppäät kiertuebussiin. Kaikki ei pysty edes nukkumaan bussissa. Onneksi itse pystyn. Ja sitten on kaikenmaailman muut asiat, kuten ilmasto-olosuhteet, korkeuserot ja lämpötilaerot ja eri bakteerikannat.”
“Kiertueella pitää nukkua ja levätä niin paljon kuin mahdollista, mutta urheilu on myös tärkeää. Käy lenkillä, tee treenejä ja syö terveellisesti. Äänen kannalta pitää muistaa myös juoda paljon vettä. Nesteytys on tärkeää varsinkin ennen keikkaa, koska se pitää äänihuulet elastisena ja perusaineenvaihdunnan kunnossa.”
“Totta kai sitä voi ihan normaalisti antaa joskus itselleen vapauksia ja syödä pizzaa, karkkia ja olutta. Mutta niin että 80% toiminnasta edistäisi kunnossa pysymistä. Terveenä pysymisen kannalta myös se on tärkeää, ettei touhota vähillä vaatteilla ulkona jos on vilpoista. Ei sitä aina tarvitse näyttää rokkistaralta. Yleensä minunkin lookki on semmonen kunnon kerrastopukeutuminen ja lenkkivaatteet. Ei ole kyllä hirveän moni tunnistanut kadunkulmassa.”
“Yleiskunnon ylläpitämisen lisäksi ei riitä että vain vähän yrittää avata ääntä ennen keikkaa. Äänenhuoltoharjoituksia teen ennen ja jälkeen esiintymisen ja treenaan päivittäin. Treenaaminen voi tarkoittaa myös sitä että lauleskelee 5-10 minuuttia ihan muuten vaan. Minulla se tulee ihan automaattisesti, enkä edes huomaa sitä. Se on vähän niinkun silmien räpyttäminen. Tietysti sillon kun on kipeänä ja on mahdollista lepuuttaa, niin silloin äänen pitäisi antaa levätä. Akuuteissa tilanteissa auttaa kortisoni, mutta mieluumin käytän ensin luonnollisia keinoja, niinkuin inkivääriä.”
“En ole perunut keikkaa, kuin kerran tämän neljän vuoden aikana sellaisessa tilanteessa, kun ei lähtenyt ollenkaan ääntä, ei puhettakaan. Totta kai aina suositellaan, ettei pitäisi rasittaa itseään sairaana, mutta todellisuudessa se ei vaan mene sillä tavalla. Muusikkona tai laulajana ei vain ole niitä sairauslomapäiviä.”
Tähän lopuksi vielä kysymys, että missä näet itsesi ja Battle Beastin tulevaisuudessa, vaikka viiden tai kymmenen vuoden päästä?
“Mehän tullaan olemaan maailmankiertueella Battle Beastin kanssa ja myydään platinaa…”
“Mutta kyllä minä haluan että meidän bändistä tulee isoin bändi mitä Suomesta tulee.”
Ihan hyvä tavoite. Nightwishissa on hyvä virstanpylväs ohitettavaksi.
“Täytyy olla kunnianhimoa ja täytyy olla ylpeä omista saavutuksistaan. Suomalainen tyyli on yleensä se, että pitää häpeillä omia saavutuksiaan. Mutta minusta ei ole mitään ylimielisyyttä jos on ylpeä omista saavutuksistaan. Mutta myöskin pitää arvostaa muita ihmisiä ja olla ystävällinen.”
Kiitos Noora juttutuokiosta!
Toimittaja: Raisa Krogerus
Kuvat: Raisa Krogerus © Metalliluola