Espoosta aikoinaan maailmanmaineeseen ponnistanut Children of Bodom ja Espoon ensimmäinen panimo (vuonna 2013 perustettu) Fat Lizard ovat tuoneet kauppoihin Lake Bodom Pre-prohibition -lagerin.
Nimen jatke juontaa juurensa jenkkien kieltolakiaikaan (1920-1933), jota ennen tehtiin kunnon tavaraa ja jonka jälkeen taas tulivat lähinnä hiilihapotettuja lähdevesiä muistuttavat bulkkioluet, kuten Coorsit ja Budit. Näin siis kärjistettynä ainakin. Oluen reseptiikka on suunniteltu yhdessä bändin jäsenten kanssa ja tarkoituksena on ollut luoda ”moneen tilanteeseen sopiva ja helposti juotava helvetin hyvä bisse”. Humalalajikkeina oluessa on käytetty saksalaisia jalohumalia Magnumia ja Tettnangeria. Kuriositeettina osa oluen valmistukseen käytetystä vedestä on kannettu Bodominjärven murhaniemestä.
Oluen synnystä voit lukea lisää grimmgent.com saitin haastattelusta.
Utuinen, väriltään oranssinen ja vaahdoltaan kuohkea olut kaatuu lasiin. Lasista nouseva tuoksu on muhkea ja miellyttävä. Karamellisoituneen maltaan toffeemaiset tuoksut yhtyvät humalan hieman kukkaisiin ja kevyen hedelmäisiin aromeihin. Suutuntuma on runsas ja pehmeähkö – todella nautinnollinen. Riittävän terhakka humalointi tasoittaa makeahkon maltaan ennen nielaisua ja miellyttävä jälkimaku on pitkä sekä sopivan katkeroinen. Erinomainen juotavuus ja runsasmaltainen, hieman karamellisoitunut sekä hennon hedelmäinen maku. Tyylinsä valioyksilö – ei auta muu kuin läiskäistä kiitettävä arvosana!
”Runsasmaltainen, tasapainoinen, juotava”
ARVOSANA: 9
Lake Bodom
Panimo: Fat Lizard, Espoo
Oluttyyli: Pre-prohibition lager
Alkoholipitoisuus: 5,0%
Saatavuus: Kaupat / suoraan panimolta (Ostopaikka: Citymarket, Rauma 3,99€/0,44l)
Teksti ja olutkuva: Harri Metsäjoki – Reittausblogi
Metalliluola tekee yhteistyötä oluiden osalta raumalaisen Harri Metsäjoen kanssa. Harri on olutharrastaja, joka on harrastanut vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2009 mukaan astuivat olutarviointi ja laajempi syventyminen oluen valmistukseen, sekä historiaan. Lempioluttyylejä ovat Imperial Stout, India Pale Ale, Barley Wine ja luostarioluet, joita myös keräilee kellariin ikäännytystarkoituksella (poislukien India Pale Alet, jotka nauttii mahdollisimman tuoreena). Valittiin vuoden olutarvioijaksi vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013 Olutopas.info -verkkoyhteisön avoimella yleisöäänestyksellä.