Amorphis -yhtyeen ja tuusulalaisen Maku Brewingin yhteistyö alkoi jo viime vuonna, kun erä Makun portfoliosta löytyvää Pale Ale -olutta etiketöitiin bändin logolla. Tämä viimevuotinen Ale From The Thousand Lakes oli siis puhtaasti etikettiolut, mutta nyt yhteistyö on jatkunut täysin uudella oluella: Lager From The Thousand Lakes, jonka tyyli ja makuprofiili on bändin ideoima, mutta panimon kehittämä. Bändin jäseniä on ollut myös ainakin kertaalleen maistelemassa tuotekehittelyn edetessä mihin suuntaan homma eteni. Uusi lagerolut lanseerattiin Helsingissä the Riff -ravintolassa marraskuun lopussa ja on tällä hetkellä jo levinnyt laajalti kauppoihinkin.
Ale- ja lageroluen ero liittyy oluen käymiseen ja siinä käytettävään hiivaan. Alehiivat, eli niin sanotut pintahiivat, toimivat parhaiten noin 20 asteen lämpötilassa, jossa ne tuottavat alkoholin lisäksi hieman hiivakannasta riippuen erilaisia hedelmäisiä tai mausteisia käymisaromeita olueen. Lageroluet taas käytetään lager-, eli pohjahiivalla, jonka suositeltu käymislämpötila on kylmässä, tyypillisesti alle kymmenessä asteessa. Kylmässä käyvät hiivat tuottavat samalla tavalla alkoholia, mutta jättävät vähemmän käymisaromeiksi kutsuttuja piirteitä olueen. Oluttyylien kirjo on moninainen ja sekä lager- että pintahiivalla käytettyjä oluita löytyy kymmeniä ellei satoja eri tyylejä, samoin kuin eri hiivakantojakin joilla olut voidaan käyttää ja joilla jokaisella on oma makuprofiilinsa.
Bändioluthan ei ole tässä maassa kovinkaan uusi juttu, mutta kun tuote on hyvä ja sen voi ylpeänä allekirjoittaa niin miksipä ei. Amorphiksen leirissä ei yleensä olla tuoppiin syljeskelty, joten idea Maku Brewingilta otettiinkin suurella mielenkiinnolla ja hartaudella vastaan. Nimensä mukaisesti Maku Brewingin tuotelinjauksessa on panostettu makuun, maltaita ja raaka-aineita säästelemättä – Esa Holopainen, Amorphis
Halusimme jatkaa yhteistyötä Suomen kovimman metallibändin kanssa, ja päätimme tehdä toisen Amorphis-oluen alusta asti bändille omistetulla reseptiikalla. Haimme olueen särmikästä makua sekä hyvää juotavuutta – suunnittelimme siis Amorphiksen makuisen oluen. Kyseessä on lager, jonka yrttisen hedelmäinen humalointi tuo olueen kaivattua ekstrapersoonallisuutta, ja tavoitteena on tehdä tästä Suomen suosituin bändiolut – toimitusjohtaja Jussi Tamminen, Maku Brewing.
Kultaoranssi, melko kirkas olut, joka vaahtoaa maltillisesti ja jättää runsaasti tiheää pitsikuviota lasin reunoille. Tuoksussa on appelsiinimaista ja kukkaista, oikeastaan jopa miltei hunajaista hedelmäisyyttä. Varsin hedelmäinen Pale Alen tyylinen tuoksu, mutta mallas tuntuu tuoksussa erottuvan paremmin – lagerhiiva on neutraalimpi käymisaromeiltaan, joten maltaisuus pääsee paremmin esiin. Maku on tuoksua suoraviivaisempi – hedelmäisyydeltään greippimäisen sitrusmainen ja katkeruudeltaan rapsakan runsas. Jälkimaussa on edelleen hieman greippimäistä karvautta. Suutuntuma on kevyt ja sopivan maltillisen hiilihappoinen – näitä voisi vaivatta juoda useammankin. Kokonaisuutena olut on laadukas juotavaksi tarkoitettu lager, jossa on kuitenkin sopivasti humalaista särmää amerikan malliin.
”Rapsakka hedelmäisen aromikas lager”
ARVOSANA: 8
Panimo: Maku Brewing, Tuusula
Oluttyyli: Vaalea Lager
Alkoholipitoisuus: 4,6%
Saatavuus: Maitokaupat (Arvioitu pullo saatu panimolta)
Teksti ja olutkuva: Harri Metsäjoki – Reittausblogi
Metalliluola tekee yhteistyötä oluiden osalta raumalaisen Harri Metsäjoen kanssa. Harri on olutharrastaja, joka on harrastanut vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2009 mukaan astuivat olutarviointi ja laajempi syventyminen oluen valmistukseen, sekä historiaan. Lempioluttyylejä ovat Imperial Stout, India Pale Ale, Barley Wine ja luostarioluet, joita myös keräilee kellariin ikäännytystarkoituksella (poislukien India Pale Alet, jotka nauttii mahdollisimman tuoreena). Valittiin vuoden olutarvioijaksi vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013 Olutopas.info -verkkoyhteisön avoimella yleisöäänestyksellä.