Marco Hietala tänään 50 vuotta

MAINOS:marcohietala

Nightwishin pitkäaikainen basisti/laulaja ja samaa tehtävää jo 30 vuotta Tarot-yhtyeessä hoitanut Marco Hietala täyttää tänään 50 vuotta.

Hietala syntyi Tervossa 14.1.1966 ja muutti 1980-luvun alussa Kuopioon opiskelemaan musiikkia. Vuonna 1984 sai alkunsa velipoika Sakarin kanssa perustettu Purgatory, josta muodostui pian ensimmäisen levytyssopimuksensa saanut Tarot. Bändi julkaisi ensimmäisen levynsä “Spell Of Iron” vuonna 1986. Kyseessä on edelleen yksi kotimaisen heavy metallin klassikkojulkaisuista ja yhä merkkipaalu monelle tänä päivänä uraansa aloittavalle heviyhtyeelle. Hietalan vaikutteet tulivat perinteisen metallin osastolta ja laulajana mies arvosti eniten Rob Halfordia sekä Ronnie James Dioa. Bassonsoiton osalta Geezer Butler ja Bob Daisley ovat toimineet inspiraationa. Ensimmäisiä kovan kolauksen nuoreen Hietalaan tehneitä levyjä olikin Butlerin bassottelua esittelevä Black Sabbathin vuoden 1971 “Master Of Reality.” Näitä vaikuttajien elementtejä on kuultavissa jo Tarotin varhaisilta levytyksiltä, ja Marcon tunnistettavan voimakas laulutyyli erotti bändin myös osaltaan heti suuremmasta massasta.

Marco Hietala2(c)MetalliluolaMarkusSalmela

Vuonna 1988 julkaistun kakkoslevy “Follow Me Into Madness” jälkeen Tarot on julkaissut levyjä harvakseltaan, ja yhtyettä kohtasi monessa kohtaa harmittava epäonni levytyssopimusten, muuttuvien markkinoiden ja miehestövaihdosten muodossa. 1990-luvulle tultaessa perinteinen hevi ei ollut enää suosiossa, mutta Tarotin levyjen laatu säilyi tästä huolimatta jatkuvasti korkeana. Vähitellen heidän edustamansa hevityyli alkoi palata pinnalle ja vuonna 2006 bändi valtasi jopa Suomen virallisten listojen ykköspaikan “Crows Fly Black”-levyltä nostetulla singlellään “You.” Viimeisin studioalbumi “Gravity Of Light” vuodelta 2010 on yhtyeen kahdeksas. Seuraavana vuonna ilmestyi uudelleen nauhoitettu “The Spell Of Iron MMXI,” jolla Tarot versioi uudelleen 25 vuotisjuhlaansa viettäneen debyyttialbuminsa. Yhtye on viettänyt nyt jälleen muutaman vuoden hiljaiseloa, mutta viimeisimmän tiedon mukaan uusia kappaleita on demottu ja Tarot tulee vielä palaamaan “vahvempana kuin koskaan.”

marcohietala(c)metalliluolaMarkusSalmela

Tarotin satunnaisista hiljaisemmista jaksoista huolimatta, Marco on pysynyt kiireisenä muiden yhtyeiden ja projektien kautta. Huhujen mukaan Hietala oli vuonna 1994 yhtenä viimeisistä ehdokkaista mukana kaavailuissa Iron Maidenin etsiessä uutta laulajaa Bruce Dickinsonin poistuttua yhtyeestä. Paikan sai lopulta Maidenin vanha tuttu Blaze Bayley Wolfsbane-yhtyeestä. Uuden vuosituhannen alussa eräänlainen aikakauden superkokoonpano Sinergy rekrytoi Marcon basistiksi kahdelle levylleen “To Hell And Back” (2000) sekä “Suicide By My Side” (2002). Mukana yhtyeessä olivat myös Kimberly Goss, Alexi Laiho sekä Roope Latvala. Kyseessä oli yksi 2000-luvun vaihteen menestyneimmistä hevinimistä, mutta bändin tarina jäi valitettavan lyhyeksi.

Marco Hietala3(c)MetalliluolaMarkusSalmela

Marco liittyi Nightwishiin vuoden 2002 albumille “Century Child.” Hietalan laulutaitoja päästiin heti hyödyntämään ja esimerkiksi levyltä löytyvä versio ikivihreästä “Phantom Of The Operasta” toi selkeää peräeroa bändin aiempaan puhtaaseen oopperalaulutyyliin. Marcon vokaalit toivat musiikkiin myös kasvavassa määrin pimeän ja valon vaihtelua sekä raskautta. Vaikka Nightwishin päälaulaja on reilun 10 vuoden aikana vaihtunut kaksi kertaa, Marcon laulu on pysynyt mukana ja tuonut jatkuvuutta bändin soundiin ja ulosantiin. Yhteispeli myös nykyisen laulajan Floor Jansenin kanssa toimii mainiosti. Livenä Nightwish on myös Marcon johdolla tulkinnut eri heavyhistorian klassikkocovereita kuten Megadethin “Symphony Of Destruction,” W.A.S.P.:in “Wild Child” sekä Ozzy Osbournen “Crazy Train.” Parasta aikaa Nightwish jatkaa menestyksekästä “Endless Forms Most Beautiful”-kiertuettaan Australiassa ja sen jälkeen Amerikassa.

Marco korvasi myöhemmin Black Sabbathin musiikkia suomeksi tulkitsevan Sapattivuosi-yhtyeen laulajan Hannu Paloniemen bändin kolmannelle levylle “Ihmisen Merkki.” Vuonna 2009 julkaistulla albumilla kuullaan Hietalan suuren vaikuttajan Ronnie James Dion aikaisia Sabbath-kappaleita.

Pääyhtyeidensä lisäksi Hietalan työskentelyä on ollut mahdollisuus kuulla lukuisissa kokoonpanoissa sekä projekteissa, kuten Conquest, Delain, suomalaisten hevilaulajien miehittämässä yhtyeessä Northern Kings ja viimeiseksi Raskasta Joulua-kiertueella. Marcoa kuullaan myös kuluvan tammikuun lopussa julkaistavalla uudella Avantasia-albumilla “Ghostlights.” Hietala on tullut suuremmalle yleisölle tutuksi Kuorosota-ohjelman kautta. Vuonna 2010 nähdyllä toisella tuotantokaudella Marcon vetämä kuoro tuli toiseksi.

Teksti: Ville Krannila

Metalliluola onnittelee Marcoa! Juhlapäivän kunniaksi luvassa on arvioita Hietalan tähdittämistä klassikkolevyistä. Alle on kerätty miehen parhaita esityksiä. Kerro meille omat suosikkisi!

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.