Kiss-rumpali Peter Criss tänään 70 vuotta!

Mainos:
Saarihelvetti

Peter+Criss+Peter+1978

Kiss-yhtyeen alkuperäinen rumpali Peter Criss täyttää tänään 70 vuotta.

Criss oli klassisen Kiss-kokoonpanon vanhin jäsen ja ehti ennen bändiin liittymistään vaikuttaa Chelseassa, joka julkaisi vähälle huomiolle jääneen albumin vuonna 1970. Rumpalin seuraava yhtye Lips kaveri Stan Penridgen kanssa ei edennyt mihinkään ja epätoivoinen rumpali laittoi New Yorkissa Rolling Stone-lehteen ilmoituksen, joka vahvistattoman legendan mukaan luki: ”rumpali on valmis tekemään mitä vain.” Omaa yhtyettään samaan aikaan New Yorkissa kasanneet Paul Stanley ja Gene Simmons vastasivat ilmoitukseen ja alkuvuodesta 1973 Kiss oli syntynyt kitaristi Ace Frehleyn täydentäessä kokoonpanon. Jokainen jäsen loi oman persoonansa meikkien ja esiintymisasujen kautta. Peter Crissin hahmoksi vakiintui nopeasti The Catman eli Kissamies.

Criss osasi rumpujen soiton lisäksi myös laulaa, vaikka alusta alkaen Simmons kertoi miehen olleen lähes täysin ulkona nuoteista. Hänen Kissin 1970-luvun materiaaliin täydellisesti sopinut ja jazz-musiikista vaikutteensa imenyt rumputyyli kuuluu parhaiten kappaleessa ”Strutter,” joka avasi Kissin debyyttialbumin vuonna 1974. Biisi on myös Crissin oma suosikki koko Kiss-tuotannosta. Peter pääsi myös vokaaleihin heti alussa laulaen samalla levyllä yhden bändin klassikoista ”Black Diamond.” Rumpali esitti tämän jälkeen kappaleen tai kaksi jokaisella Kiss-albumilla vuoden 1979 ”Dynasty”-levyyn saakka. Matkalla syntyi suuria hittejä kuten ”Beth” ja ”Hard Luck Woman.” Kiss oli 1970-luvun lopulla Amerikan suurimpia hard rock-yhtyeitä. Maine ja kova julkaisutahti toivat mukanaan lieveilmiöitä, joista pahimpia olivat Peterin päihderiippuvuus ja kasvaneet ristiriidat Stanleyn sekä Simmonsin kanssa. Vuonna 1978 kaikki jäsenet julkaisivat sooloalbuminsa. Näistä Crissin levy oli selvästi huonoin menestyksessä, ja poikkesi myös merkittävästi Kissin musiikista tuoden esiin rumpali R&B- sekä soul-vaikutteita. Kappaleet kuten ”You Matter To Me” ja ”Easy Thing” eivät Kiss-yleisölle uponneet kovinkaan vakuuttavasti.

Peterbehinddrums1975

”Dynastyn” julkaisun aikoihin Criss oli jo niin pihalla, ettei pystynyt soittamaan omaa kappalettaan ”Dirty Livin'” lukuunottamatta levyllä lainkaan. Seurannut kiertue oli fiasko bändin sisäisen tilanteen ollessa tulehtuneempi kuin koskaan. Peter poistui bändistä lopullisesti joulun 1979 tienoilla, vaikka virallisesti vaikutti yhtyeessä vielä seuraavan vuoden ”Unmasked”-levyllä. Rumpuosuudet soitti kuten ”Dynastylla” sessiomuusikko Anton Fig. Crissin viimeinen esiintyminen Kissin riveissä oli ”Shandi”-musiikkivideo.

Kiss_-_Peter_Criss_(1977)

Criss julkaisi toisen soololevynsä ”Out Of Control” vuonna 1980 ja seurasi tätä ”Let Me Rock You”-albumilla pari vuotta myöhemmin. Julkaisut eivät olleet suosittuja, ja mies vajosi syvemmälle huume- ja alkoholiriippuvuuteen. Malli Deborahin kanssa solmittu avioliitto kaatui sekin samoihin aikoihin. Liitosta syntyi laulajan ainoa lapsi Jenilee. 1980-luvun aikana erilaiset bändiviritelmät kaatuivat yksi toisensa jälkeen ja jossain vaiheessa lehdissä alkoi ilmestyä juttuja, joiden mukaan Criss oli vararikossa asuen sillan alla. Uutinen osoittautui huijaukseksi toisen henkilön esiinnyttyä Peterinä. Kuntoutunut rumpali palasi kehiin 1990-luvun alkupuolella uuden Criss-yhtyeensä kanssa. Vuoden 1994 levy ”Cat No.1” on selvästi paras miehen soolotuotoksista. Vuonna 1995 Criss nousi pitkästä aikaa lavalle entisen yhtyeensä kanssa esiintyen akustisesti kappaleen ”Hard Luck Woman” merkeissä Kiss Convention-tapahtumassa. Tapahtumat johtivat virallisempaan alkuperäisen kokoonpanon paluuseen syksyn 1995 ”Unplugged” esiintymisessä ja keväällä 1996 julkistettiin odotettu Kiss-reunion. Paul Stanley, Gene Simmons, Ace Frehley sekä Peter Criss lähtivät uudelle maailmankiertueelle meikeissä valtaisan suosion saattelemana.

Yhteistyö ei lupaavan alun jälkeen kuitenkaan kestänyt. Criss ja Frehley suljettiin pois paluulevy ”Psycho Circuksen” sessioista ja vuoden 2000 ”Farewell”-kiertueen aikana välit jäsenten välillä kiristyivät jälleen äärimmilleen. Criss jätti yhtyeen sopimuskiistojen vuoksi syksyllä 2000 ja hänet korvasi kissamiehen asussa ja meikeissä Eric Singer. Peter palasi vielä kerran vuonna 2003 esiintyen Kissin kanssa ”Kiss Symphony” levyllä ja seuranneella kiertueella Aerosmithin kanssa. Erilaisista käsien rasitusvammoista kärsineen rumpalin sopimusta yhtyeen kanssa ei kuitenkaan enää uusittu. Vuodesta 2004 Kiss on toiminut nykyisessä kokoonpanossaan Singerin ja kitaristi Tommy Thayerin toimiessa Crissin sekä Frehleyn rooleissa.

Peter julkaisi uuden balladivoittoisen sooloalbumin ”One For All” vuonna 2007 ja myöhemmin muistelmansa ”Make Up To Break Up.” Hän sairasti myös miehille harvinaisen rintasyövän ja on kampanjoinut sen jälkeen taudin hoidon puolesta aktiivisesti. Nykyään harvoin julkisuudessa esiintyvä Criss on puhunut julkaisevansa tulevaisuudessa myös rock-levyn, mutta toistaiseksi mitään tältä suunnalta ei ole kuulunut. Hänet liitettiin muiden alkuperäismiesten kanssa Rock And Roll Hall of Fameen viime vuonna, mutta fanien odotuksista huolimatta Stanley ja Simmons eivät suostuneet soittamaan seremoniassa Frehleyn ja Crissin kanssa. Kiss Army toivoo silti vielä yhtä esiintymistä klassisen miehistön puolelta, vaikka viileät välit tästä haastavaa tekevätkin.

Teksti: Ville Krannila

Metalliluola onnittelee Peter Crissia ja kokosi alle miehen hienoimpia esityksiä vuosien varrelta:

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän