Kiss-legenda Ace Frehley 70 vuotta: kitaristin soolodebyytti valokeilassa.

Kiss-legenda Ace Frehley on täyttänyt 70 vuotta. Kitaristin uran parhaimmaksi hetkeksi useat nostavat yhä debyyttisoololevyn ”Ace Frehley” vuodelta 1978.

Kiss teki historiaa, kun kaikki yhtyeen neljä jäsentä julkaisivat sooloalbuminsa samana päivänä. Syyskuussa 1978 ilmestyivät ”Paul Stanley”, ”Ace Frehley”, ”Gene Simmons” sekä ”Peter Criss”.

Kiss oli tuolloin vain viisi vuotta kestäneen uransa huipulla ja yhtye oli samalla sisäisten ristiriitojen repimä. Päihdeongelmaisten rock-elämäntyyliin tottuneiden Ace Frehleyn ja Peter Crissin vastakkainasettelu selvinä pysytelleiden bisnesmiesten Paul Stanleyn sekä Gene Simmonsin välillä oli kiehumispisteessä. Kulttisuosiota vältelleen Kiss Meets Phantom In The Park –elokuvan jälkeen ja osittain jäsenistön tulehtuneita välejä paikkaillakseen managerit sekä levy-yhtiö keksivät idean yhtä aikaa julkaistavista soololevyistä.

Levy-yhtiö Casablanca oli niin varma neljän albumin supersuosiosta, että kauppoihin toimitettiin yli 4 miljoonaa kappaletta eli neljän platinalevyn verran ennen kuin yhtään kappaletta oli edes myyty. Lopputulos oli floppi, neljään jaettu Kiss ei merkinnyt nelinkertaista suosiota vaan nelinkertaista pudotusta aiempiin myyntilukuihin. Gene Simmonsin albumi ylsi listoilla parhaimpana sijalle 22, mikä Kissin tuolloisilla standardeilla oli paha pettymys. LP:t myivät tuskin puolet ennakkotoimituksista.

Myös kriitikoiden silmissä levyt merkitsivät Kissin alamäen alkua. Ainoastaan kitaristi Ace Frehleyn kiekko sai kehuja, ja se onnistui nostamaan Acen bändin keskushahmoksi niin imagoltaan kuin biisinkirjoittajana. Useita Kiss-levyjä tuottaneen Eddie Kramerin luoma soundimaailma onnistui myös erinomaisesti. Frehleyn albumi myi parhaiten nelikosta.

Frehley oli debytoinut vokalistina vasta edellisen vuoden ”Love Gun” -albumin ”Shock Me” -kappaleessa ja sen jälkeen tulkinnut ”Alive II” -studiobonuksen ”Rocket Ride”. Tästä huolimatta hänen levyltään ei kukaan odottanut mitään. Välittömästi avauskappaleen ”Rip It Out” jyristessä soitimesta, voi todeta suuren yleisön aliarvioineen kitaristin kyvyt.

”Ace Frehley” on yhä energinen, soundeiltaan vahva ja kappalemateriaaliltaan laadukas kokonaisuus, jossa balladit loistavat poissaolollaan. Tunnelmallisin hetki kuullaan lopussa, kun Ace esittää instrumentaalin ”Fractured Mirror”. Biisille saatiin myöhemmillä levyillä useita jatko-osia. Ace oli myös saanut levylle tasokkaan taustayhtyeen kun rumpali Anton Fig ja basisti Will Lee muodostivat rautaisan nyrkin päämiehen takana.

”New York Groove” oli Russ Ballardin kirjoittama hitti ja alun perin Hello-yhtyeen julkaisi vuodelta 1975. Se jäi ainoana kappaleena elämään Kiss-settilistoissa ja sitä kuultiin vielä 20 vuotta myöhemmin alkuperäisen kokoonpanon Reunion-kiertueella. Single nousi Billboardin listalla sijalle 13, ja oli suurin yksittäinen hitti neljältä soololta.

1980-luvulla Kissistä lähdön jälkeen Ace kasasi Frehley’s Comet -yhtyeen, joka ylsi muutamiin erinomaisiin suorituksiin. Tästä huolimatta Frehleyn ensimmäinen soololevy seisoo hänen tuotantonsa kirkkaimmassa kärjessä.

Space-Acen 70-vuotispäivän kunniaksi albumi soimaan ja onnittelut veteraanille!

Teksti: Ville Krannila

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here