Juice Leskisen kuolemasta 10 vuotta: katso Kuolemanlaakson tribuutti ja kommentit taitelijasta

Yksi kotimaisen musiikin suurimmista taiteilijoista Juhani ”Juice” Leskinen menehtyi tarkalleen 10 vuotta sitten vain 56-vuotiaana pitkällisen sairastelun jälkeen. Juicen tuotanto hakee vertaistaan ja erityisesti miehen lyyrinen anti on osa kotimaista kulttuuriperintöä jo syvältä 1970-luvulta lähtien. Vaikutus yltää luonnollisesti myös raskaamman musiikin puolelle ja kotimainen death/doom-yhtye Kuolemanlaakso julkaisi vuonna 2013 yhden parhaista tribuuteista Leskiselle ”Musta Aurinko Nousee” EP:n muodossa. Svart Recordsin kautta ilmestynyt EP sisälsi neljä kappaletta ja päätöksenä kuultu nimibiisi on hieno versio Juice Leskinen Grand Slamin klassikosta. Juicen sävellys julkaistiin alun perin singlenä ja myöhemmin ”Pyromaani palaa rikospaikalle” – albumilla vuonna 1985. Juicen tapahtumarikkaasta elämästä on parhaillaan suunnitteilla elokuva, joka perustuu vuoden 2014 ”Risainen Elämä” – elämänkertaan.

Kuolemanlaakson Markus Laakso kommentoi Metalliluolalle Juicen merkitystä ja ”Musta Aurinko Nousee” tribuuttia:

Riimiparien massaviljely musiikissa on kuvottavaa, mutta Juice teki siitä taidetta. Eikä vain siksi, että hänen riiminsä kuulostivat hienoilta tai hauskoilta, vaan ne kätkivät yleensä sisälleen poikkeuksellisen älykkään sanoman.

Ajoin kesällä Juankoskelle katsomaan ”Jussista Juiceksi – Juankoskelta Tampereelle” -näyttelyn, jonne oli koottu mestarin jäämistöä (myös hänen norjalainen villapaitansa!) ja tekstisuurennoksia hänen sanomisistaan. Vain nero kykenee piirtämään itsestään näin terävän kuvan: ”Jos haluaa vitsinkertojan, seikkailevan matkailijan, seksipedon, herkästi kyyneliin sortuvan kaunosielun, hyvän kokin, tympeän eristäytyjän, kohtalaisen lingvistisen lahjakkuuden, menestyneen yrittäjän, persaukisen juopon ja helvetin huonon valehtelijan, tässä on sellainen”.

Juice hioi kuulemma ”Musta aurinko nousee” -biisin sanoja yhdeksän vuotta. Hirvitti kajota niin pyhään kappaleeseen, mutta onnistuimme mielestäni tekemään siitä omannäköisemme, emmekä coverin irvikuvan. Olen varma, että jos Juice olisi kuullut sen, hän olisi nakannut olkapäitään ja ohittanut sen jollain vähemmän mairittelevalla ja nokkelalla onelinerilla – perirehellinen ja suorapuheinen kun oli. Niin tai näin, tämä tribuutti tuli suoraan sydämestä (joskaan kaikki soittajat eivät olleet aluksi ideasta yhtä innoissaan kuin minä, mutta lopputuloksesta piti jokainen).

R.I.P. Juice. Kuuntele Kuolemanlaakson ”Musta Aurinko Nousee” alta:

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here