Melodisen metallin kotimainen kärkinimi Entwine on palannut kuuden vuoden tauon jälkeen singlellään ”Plastic World” ja sen jälkeen seitsemännellä albumillaan ”Chaotic Nation,” joka nousi heti ilmestyttyään komeasti Suomen viralliselle listalle. Metalliluola arvioi uudella levyllä bändin ”yhdistelevän eri tyylejä ja olevan elementissään.” Metalliluolan juttusille Helsingin On The Rocksiin saapui yhtyeen rumpali ja levyn tuottanut Aksu Hanttu. Aiheet liikkuivat ”Chaotic Nationin” lisäksi mm. yhtyeen musiikillisissa vaikuttajissa, tulevissa kiertuesuunnitelmissa ja bändin sanoitusten teemoissa.
Tervehdys! Mitä kuulu Entwinelle näin syksyn kynnyksellä?
Kiitos oikein hyvää kuuluu. Kauan odotetut keikat alkoivat juuri viime lauantaina levynjulkkareista kotikentältä. Oltiin kaikki hyvin jännittyneitä, paskat housussa suoraan sanoen joka jannu. Ensimmäiselle keikalle on aina extralataus, mutta se meni kuitenkin helvetin hyvin. Sitten On The Rocksiin settilista vaihtui reilusti eikä tietenkään kiireiden takia ehditty treenata ollenkaan. Mutta eiköhän se tästä, innolla lähdetään vetämään taas keikkaa.
Uusi levynne ”Chaotic Nation” on juuri julkaistu. Koitteko saavuttaneenne levyllä mitä haitte ja miltä mielestänne Entwine vuonna 2015 kuulostaa?
Me haluttiin tehdä levy, johon oltaisiin itse helvetin tyytyväisiä. Ja sellainen todellakin tehtiin. Hyvä homma toki jos joku muukin tykkää, mutta me saavutettiin ehdottomasti se mitä lähdettiin hakemaan. Ei haluttu lähteä levyn kanssa hätäilemään ja kyllähän sen kanssa aikaa menikin. Lähdettiin sillä periaatteella, että ottaa sen ajan minkä ottaa. Ja esimerkiksi ”Plastic World” ei olisi tullut levylle ollenkaan jos olisi kiirehditty. Se biisi tuli mukaan vasta aivan kirjoitussessioiden loppuvaiheessa. Jos olisi menty studioon aikaisemmin kun oli jo 10 biisiaihiota olemassa, sekin biisi olisi jäänyt kuulematta. Se otti tuon ajan ja kannatti malttaa sen suhteen. Nyt on myös jätetty goottimeno enemmän taka-alalle ja panostettu rockiin, vaikka toki sitä tunnelmointiakin levyltä löytyy. Ei me itseasiassa olla koskaan ajateltu itseämme goottina, mutta siihen luokkaan bändi vaan on jostain syystä kategorisoitu.
Levyllänne ei käytetty lainkaan ulkopuolista tuottajaa vaan se tehtiin omin voimin sinun johdollasi. Mitä hyviä ja huonoja puolia koitte tässä menettelyssä olevan?
Itsehän olen tehnyt tuottajan hommia jo useita vuosia ja duunannut monia levyjä. Entwinen kohdalla olen itseasiassa aina aiemmin halunnut mukaan ulkopuolisen henkilön. Nyt tehtiin puhtaasti budjettisyistä näin. Se mahdollisti myös töiden tekemisen joustavasti ja jätkät luotti siinä asiassa meikäläisen ammattitaitoon. Helppous ulkopuolisen tuottajan kanssa on se, että siinä on ikään kuin tuomari samalla tekemässä päätöksiä. Nyt kuitenkin hommat menivät kivuttomasti, eikä studiossa ollut mitään kädenvääntöjä asioista. Sain oman bändin luoton taakseni ja totta kai kun kokemusta on, se auttaa. Jo pelkästään ”Painstainedin” ja tämän uuden välissä, on tullut tuotettua monta kymmentä levyä. Kaikista levyistä missä on ollut mukana soittamassa tai tuottamassa ottaa jotain itselleen, muovaa sitä omaa linjaa.
Kuusi vuotta ehti kulua edellisestä levystä ”Painstained” joten selvä kysymys lienee miksi uuden albumin teossa kului näin kauan?
Siinä oli vähän tilanne päällä. Fiilikset alkoivat vaan kiristyä bändin sisällä, me ollaan kuitenkin aika pitkään tehty tätä hommaa. Alkoi kipinöimään ja tuntui, että nyt on pakko viheltää pieni aikalisä. Oli todella lähellä levitä käsiin koko homma. Sovittiin, että otetaan hiukan etäisyyttä eikä kiirehditä uuden levyn kanssa. Sitten kun päästiin tekemään biisejä treeniksellä ja myöhemmin kun rumpuäänitykset alkoivat, hommat etenivät ihan hyvää vauhtia. Se oli tammikuussa 2014. Sitten keväällä Tauriaisen (Mika, vokalisti) piti lähteä äänittämään lauluja. Se soitti mulle sitten, ettei ole valmis kun ole tekstejä. Silloin mietittiin, että olisi käytetty sitä ulkopuolista tuottajaa lauluissa, mutta kun ei ollut valmista se jäi. Siinä tuli pitkä tauko, eikä tapahtunut yhtään mitään. Melkein vuosi meni siihen. Myöhemmin biisejä oli tosiaan jossain vaiheessa jo 10 kasassa, mutta niitä saatiin sävellettyä lisää ja aikaa vaan meni eteenpäin. Syntyi uusia ajatuksia ja alkoi muotoutua monipuolisempi kokonaisuus. Ja äänitysvaiheessakin vielä mietittiin paljon asioita ja yksityiskohtia.
Jos siinä olisi Tauriainen mennyt laulamaan puolivalmiina ja pää sekaisin, lopputulos olisi ollut hyvin kaukana nykyisestä. Kahdestaan äänitettiin myöhemmin ne laulut ja löydettiin hyvä meininki siihen. Kun sillä jätkällä on mukava fiilis vetää ja se tuntee itsensä kotoisaksi, jumalauta vedetään pitkiä päiviä ja tulee aivan uskomattomia lauluraitoja! Mutta jos sillä ei ole pää kasassa, ei tule hevonvittuakaan hommasta.
Levynne debytoi Suomen virallisella listalla top-30 joukossa. Kuinka tärkeänä pidätte listamenestystä ja radiosoittoa nykyisillä markkinoilla?
No helvetti onhan tässä ollut hyvä pöhinä päällä. Viimeksi oltiin top-10:ssä joten tietenkin odotettiin, että vähintään samaan päästäisiin nytkin. Mutta siinä kävi tietenkin meidän kohdalla jokin käsittämätön moka, eivätkä levyt olleetkaan kaupassa silloin kun piti. Julkaisupäivä tuli ja levyt olivat muhineet jossain varastossa Ruotsissa. Olivat lähtövalmiina viikkoja, mutta silti lähtivät sieltä myöhässä. Sieltä vastattiin, että kyllä ne ovat perjantaina kaupoissa. No eivät olleet, ei lauantaina, eivätkä maanantainakaan. Menin tiistaina sitten katsomaan LevykauppaX:n sivuilta, jossa luki ”ei saatavilla, toimitusaika 2-5 päivää.” Ajattelin, että selvä, menee aivan päin helvettiä tämä homma. Jos joku haluaa mennä ostamaan levyn julkaisupäivänä eli perjantaina kauppaan ja sitä ei sieltä löydy edes seuraavana maanantaina, niin ei kait sitä sitten tarvitse ostaakaan? Eli harmittaa pirusti se homma. Ensimmäinen viikko on noissa aina tärkeä, mutta se nyt vaan listasijoitus. Mistään levystämme emme kuitenkaan ole saaneet niin hyvää ja positiivista palautetta kuin tästä uudesta. Ihmiset ovat lähettäneet oikein vanhaan malliin tekstareita tai jopa soittaneet ja kehuneet lopputulosta.
Ensimmäisenä singlenä ja videona julkaistiin ”Plastic World.” Miksi juuri tämä kappale valikoitui ennakkomaistiaisiksi levyltä?
Tomppa (Mikkola, kitaristi) kun toi sen biisipohjan treenikämpälle, se kolahti heti; ”jumalauta nyt on kova ralli!” Sitten kun Tauriainen sai siihen vielä ensimmäiset laulukuviot kertosäkeeseen, se oli kyllä mulle itsestään selvä sinkku. Itseasiassa muu bändi oli sitä mieltä, että ”Fortune Falls” olisi parempi valinta, mutta loppujen lopuksi levy-yhtiö teki viimeisen päätöksen. Heillä oli asiassa täysi sananvalta. No sieltä valittiin sitten ”Plastic World,” ja itse olin tietenkin asiasta todella innoissani. Se on kuitenkin mielenkiintoinen biisi, jossa on hyvin mieleen painuva kertosäe, vaikka muuten onkin hyvin elävä kappale. Siinä on paljon käänteitä ja ehkä ei niin tavanomainen säkeistö meille. Kolme C-osaa peräkkäin jne. Mielestäni aivan oikea valinta, mutta ei nyt hirveästi ole radiossa soinut. No jos ei kelpaa, ei voi mitään. Katsotaan jos levy-yhtiö haluaa julkaista toisenkin singlen myöhemmin. Heistähän se riippuu.
Kappaleenne ovat tulkinnaltaan ja sanoituksiltaan varsin sieluun meneviä. Pohjautuvatko ne henkilökohtaisiin kokemuksiin vai mistä lähteistä inspiraatiota on haettu?
Tauriainen ei hirveästi halua avata tuota puolta. Jos se kertoo jonkun biisin syyt ja taustat, alkavat ihmiset ajatella heti sitä sen kannalta. Tavoitteenahan on, että porukka löytäisi sen oman näkökantansa. Itsehän tiedän tasan tarkkaan, mikä on se tarina jokaisen biisin taustalla. Koska toimin tuottajana, halusin tietää mikä oli homman meininki joten ne käytiin läpi. Sanoituksissa on kuitenkin todella paljon kerroksia. Vaikka tiesin biisien taustat, äänittäessä mulla alkoi tulla koko ajan omia näkökulmia teksteihin. Jos siellä oli jotain yleismaailmallisempaa tai poliittista tulokulmaa, samat asiat pystyi ajattelemaan myös yksilötasolla. On siellä omakohtaisia kokemuksia, mutta myös yleisempää stooria ja keksittyä tarinaa.
Mistä levyn nimi ”Chaotic Nation” on peräisin?
Kansakunta koostuu yksilöistä, joilla meno voi olla kaaottista. Ja kun katsot ympärillesi, onhan tämä yleinen meininki myös aikamoista kaaosta. Levyn kannessa oleva hahmokin häviää digihelvettiin. Varsinkin musamaailmassa tämä digitaalinen meininki on tullut sekoittamaan pakan aivan täysin.
Uranne alkuvaiheella musiikillisina vaikuttajina voidaan ehkä oikeutetusti pitää HIM:iä ja love metal-musiikkia. Mitkä bändit toimivat nykyään Entwinen musiikin innoittajina?
Jokainen meistä kuuntelee omanlaista musiikkia. Itse kuuntelen aika raskastakin kamaa kuten Entombedia, mikä ei välttämättä Entwinen musiikista kuulu lainkaan. Tomppa kuuntelee kaikenlaista. Tompan kanssa ollaan vanhoja death metal miehiä, mutta kuunnellaan myös konemusaa. Onko me koskaan mitään goottia kuunneltu? Onko Type O Negativen ”October Rust” goottia? En sanoisi sitä gootiksi. Se bändi on kuitenkin joskus aikoinaan vaikuttanut meihin paljon, ja varmasti yhä jollain tapaa kuuluu musiikistamme.
Millaiset keikkasuunnitelmat Entwinella on tulevalle syksylle?
Keikkoja oli enemmänkin suunnitteilla, mutta muilla jätkillä oli nyt kaikenlaista menoa. Nyt on loppuvuoteen yhteensä kahdeksan keikkaa. Vähän pettynyt olin kieltämättä tähän, olisin toivonut ainakin 15 konserttia syksyyn ja niitä olikin tulossa sen verran, mutta siihen tuli perhe-esteitä ja muita juttuja. Keväällä sitten lisää ja katsotaan, jos päästäisiin silloin myös ulkomaille. Sitä on odotettu ja jengi odottaa kovasti sielläkin, koska paljon viestejä on tullut sieltä suunnasta. Kyllähän me mennään, jonkun vaan pitäisi järjestää homma.
Yhtyeenne lähestyy 20 vuoden rajapyykkiä. Miten mielestäsi bändi on muuttunut alkuajoista?
Joo vuonna 1998 tuli ensimmäinen demo meiltä eli muutaman vuoden päästä juhlitaan. Onhan se muuttunut. On jännä kuvitella, että vuosia on noinkin paljon mennyt. Vaikka tuossa olikin pitkä tauko, niin kaikenlaista on ehditty. Totta kai ensimmäisestä demosta on kasvettu ja paljon. Mielestäni edellisestä levystä tähän uuteen on myös kasvettu jokaisessa asiassa ja helvetisti. Suurin ero on tapahtunut ehkä juuri tässä välissä.
Viimeiset sanat Metalliluolan lukijoille?
Haluan aina sanoa ihmisille, että käykää ihmeessä keikoilla. Mulla on kavereita, jotka pitävät musatunteja ympäri Suomea ja kaikki puhuvat siitä, ettei porukka enää käy katsomassa konsertteja. Unohtakaa ne YouTubet, Facebookit ja muut paskat, menkää katsomaan elävää musiikkia! Sillä tavalla tuetaan paitsi bändejä, myös baareja ja klubeja jotta niillä on jatkossakin mahdollisuus ottaa hyviä yhtyeitä soittamaan. Toivottavasti Turun Klubi elpyy ahdingostaan. Todella ikävää jos sekin paikka menee nurin. Oulussa Nuclear Nightclub lopetti jo aiemmin eli ei näytä hyvältä. Ostakaa levyjä ja käykää keikoilla. Tai ostakaa LevykauppaX:stä edes paita, sen mukana tulee levy!
Haastattelu: Miikka Merikoski
Kuvat: Yhtyeen promokuvat/Terhi Ylimäinen/Jani Mahkonen