Viron pääkaupungin Tallinnan pimeässä illassa nähtiin ja kuultiin kolme raskaan musiikin yhtyettä, joista ilahduttavasti kaksi on kotoisin Suomesta.
Epican, Apocalyptican sekä Wheelin esiintyminen maan suurimmassa sisähallissa Unibet Arenassa (entiseltä nimeltään Saku Suurhall) oli erikoinen ratkaisu, sillä noin 10 000 silmäparia vetävässä areenassa oli paikalla arviolta enintään neljäsosa kapasiteetista.
”The Epic Apocalypse Tour” -nimellä kulkeva kiertue ei rantautunut Suomeen, sillä Apocalypticalla oli jo oma esiintyminen vuoden 2022 puolella Helsingin jäähallissa, mikä ei osunut tuolloin Epican aikatauluihin.
Wheelin progressiivisen synkeät sävelet sopivat hyvin illan avaukseksi. Osin lähes värittömässä valaistuksessa esiintynyt bändi brittiläinen laulaja-kitaristi James Lascelles johdollaan otti tilan hyvin haltuun ja kokemus oli monin verroin parempi, kuin aiemmilla kerroilla yhtyeen nähtyäni.
Wheel on:
James Lascelles (Vocals/Guitar)
Santeri Saksala (Drums)
Aki ‘Conan’ Virta (Bass)
Jussi Turunen (Lead Guitar)
Esiintyminen oli Epican, kuten myös Wheelin, ensimmäinen Viron maaperällä. Ennen keikan alkua lavaa hallitsi tyylikkäästi suuri Viron kartta yhtyeen logon kera, sekä esiintymiskaupungin nimi ja päivämäärä. Settilista pohjautui vuoden 2021 parhaan albumin ”Omegan” kappaleisiin ja ai että, mikä lähtö keikalle saatiin albumin avausbiisin ”Abyss Of Time – Countdown To Singularityn” tahdissa.
Myös esimerkiksi ”Omega Alive” -striimikeikoilta tutut tulta syöksevät käärmepatsaat olivat poissa. Toki lava oli näyttävä, ja esimerkiksi Simonsin mikrofoniteline on kaunein, jonka olen koskaan nähnyt kaikkine koristeluineen ja muotoiluineen.
Illan harvinaisin veto oli todellinen yllätys, sillä Epica esitti ”The Quantum Enigma” (2014) -albumin sessioissa syntyneen eräänlaisen B-puolen kappaleen, eli aikanaan ainoastaan fyysisten julkaisujen bonuksen ”In All Conscience”.
Kyseinen basisti Rob van der Loon sävellys oli kaikessa yllätyksellisyydessään yksi illan kohokohtia, ja biisiä oli tämän konsertin jälkeen soitettu livenä kaikkiaan vain 24 kertaa. Kuusikon täydensivät ansiokkaasti jo noin 15 vuotta bändiin kuuluneet kitaristi Isaac Delahaye sekä rumpali Ariën van Weesenbeek.
Keikka alkoi lähestyä loppupuoltaan ja oli kolmen viimeisen biisin aika. Epican (ja Sahara Dustin) ensimmäinen sävellys ”Cry For The Moon” on koko genren tärkeimpiä kappaleita ja tässä ykkösalbumin teoksessa on tarjolla kaikkea, eli heleyttä, nopeutta, räyhäkkyyttä Jansenin vokaalien muodossa kuoroja unohtamatta.
Show’n jälkeen settilistat ja rumpukapulat löysivät onnelliset omistajat ”aitäh”-kiitoksen näkyessä screenillä yhtyeen kiittäessä Tallinnan yleisöä ensimmäisestä yhdessä koetusta konsertista.
Apocalyptica ja Epica esittävät tällä kiertueella yhtä pitkät settilistat, kumpainen kestoiltaan noin tunnin ja vartin. Apocalyptica ilmestyi lavalle vaivihkaa ja pian tuoreimman ”Cell-0” -pitkäsoiton avausraita ”Ashes Of The Modern World” oli käynnissä. Instrumentaalit kappaleet soljuivat nätisti ja tunnelma oli seesteisempi kuin aiempien esiintyjien aikana, yleisön keskittyessä tarjolla olleeseen melankoliseen musiikilliseen ja visuaaliseen antiin hievahtamatta paikoiltaan.
Oli hyvin hämmentävää kuunnella Toppisen välispiikkejä suomen kielellä, koska valtio oli aivan eri. Toki välimatka on todella lyhyt, mutta tilanteen teki oudoksi juuri se, ettei suomi ole Viron virallinen kieli, eivätkä monet puhu sitä Virossa lainkaan. Edes kiitosta ei kuulunut paikallisen maan kielellä. Toppinen piti puheissaan välillä sekavia taukoja vaihtaen välillä englantiin, ja voi olla, että häneltä yksinkertaisesti unohtui, että missä maassa ollaan. No, tekevälle sattuu.
”I Don’t Caressa” sekä ”Shadowmakerissa” vieraileva laulaja Perez esitti jälleen parastaan ja jälkimmäiseen sisältyi laulajan kotiinpäin vedetty osio Rage Against The Machinen kappaleesta ”Killing In The Name”, jonka aikana yleisö syttyi moshaamaan.
Olen aina ihmetellyt Apocalyptican kohdalla sitä, miksi settilista koostuu suurimmaksi osaksi covereista, koska omasta tuotannosta riittäisi helposti laadukasta materiaalia täyspitkään konserttiin. Ehkä tietyt kappaleet, kuten Sepultura-laina ”Inquisition Symphony” ja Edvard Griegin klassinen ”In The Hall Of The Mountain King” ovat juurtuneet niin syvälle tajuntaan, että niitä on vain pakko soittaa.
Iänikuiset Metallica-valinnat ”Nothing Else Matters” sekä ”Seek & Destroy” sen sijaan ovat alkaneet jo ärsyttää ja menevät toisesta korvasta sisään sekä toisesta ulos herättämättä enää sen suurempia tunteita. Jos Metallican alun perin säveltämää tuotantoa halutaan pitää mukana, settilistaa saisi elävöitettyä valitsemalla pari harvinaisempaa versiointia Apocalyptican ensimmäiseltä albumilta.
Kokonaisuutena Apocalyptican ja Epican co-headline-esiintymiset sekä Wheelin ansiokas illan avaus olivat odotusten mukaiset ja yleisö sai käytetylle rahalle varmasti hyvän vastineen.
Raportti ja kuvat: Riku Juutilainen ©Metalliluola