Vocatus – Pyrstöyskä EP (2015)

Vocatus on ‘stadista, pihliksestä’ ja se soittaa ‘lähiöhumppaa’. Vocatus on sen sarjan bändejä, joka teknisesti hoitaa homman, kuin korkeakoulutettu pitkän työkokemuksen omaava ammattilainen. Samalla Vocatus kuitenkin kiskoo kiljua kirkossa, flaidaa itsensä putkaan ja paskoo alleen. Vocatus ei paljoa nöyristele ja haistattaa v’tut kaikelle. Vocatusta ei kiinnosta annanko ‘Pyrstöyskä’ EP:lle murskatuomion vai ylistävän julistuksen. Hyvä näin!

Bändin tyylisuunta huitelee rässin, punkin ja deathin lakeuksilla juuri sopivasti näitä yhdistellen. Lajina tämä siis on jonkinlaista kännistä crossoveria. Biisimateriaali kertoo hyvin pitkälti juomisesta ja hauskanpidosta. Ei kuitenkaan millään tukkahevi-imelyydellä, vaan perusteellisella örvellyksellä. Kannattaa lukita nillittävät tyttöystävät tai muuten herkät komeroon ja kuunnella EP läpi antaumuksella. Hevimättö saa olla hauskaa ja ainakin lyhyenä kokonaisuutena se toimii vaikka biisien tematiikka kuinka toistaisi itseään. Vocatus repii silti ihailtavia nyansseja joka tasolla laulusta rumputyöskentelyyn jo aloitusraidasta lähtien. Biisien taso pysyy kauttaaltaan tasaisena, mutta parhaimmistoon voisi nostaa vauhdikkaat ’Porttari Pihlikseen’ ja ’B.P.B’, jotka runttaavat ja mättävät hyvällä intensiteetillä sekä teknisesti että fiilispohjalla.

Vocatuksen ‘keikkakunto’ kannattanee mennä todistamaan livenä. Sen verran taitavista jannuista on kyse ja käsillä on jotain snadisti poikkeavaa, hieman vinksahtanutta, mutta rehellistä. Kamalaa logoa myöden.

Tiedoksi, että Pyrstöyskän kahden päivän nauhoituksissa kului viisi lavaa kaljaa ja joitain viinapulloja. Laatu on silti pysynyt erinomaisena ja etenkin laulu (rääkyminen) kulkee kipakasti. Lyriikoita ei saatekirjeen mukana tullut, mutta sanoista saa passelisti selvää. Tosin termiä ‘selvä’ ei voine bändin yhteydessä käyttää. Voisin antaa ala-arvoisesta ja naiivista tyylistä bändille ykkösen, mutta koska nihilistit tosikot ja reilu meininki, niin nelonen. Keikalla nähdään!

4 / 5

Pete Alander

12088344_612233168919062_2692440895613686531_n

Keskari Kirkkoihin (666)
Porttari Pihlikseen
Sunnuntaiyö, Liskojen Yö
B.P.B
Viljo & Pesari