Vinide – Reveal (2018)

Kuhmosta kotoisin oleva Vinide saattaa olla monelle vieras nimi, mutta kysessä on jo pitkän tovin paahtanut sinfonisen metallin lähettiläs. ”Reveal” on yhtyeen kolmas täyspitkä ja vuonna 2003 perustettu ryhmä on ehtinyt levyjen lisäksi pistää pihalle kaksi EP-julkaisua sekä yhden singlen.

Tuore albumi on 15 osaa sisältävä konseptilevy, jonka tarina sijoittuu futuristisen tekoälyprojektin ympärille, useiden juonenkäänteiden värittäminä. Komeaan soundimaailmaan ja hienojen orkestraatioiden ympärille rakennetusta teoksesta voi löytää musiikillisia yhtymäkohtia esimerkiksi Pyramazen tuoreimpiin albumeihin sekä Machinae Supremacyn tuotoksiin.

Levyn kappalemateriaali on todella tasaista keskenään, eikä heikkoja lenkkejä ole mukaan päässyt. Useampaan kappaleeseen on saatu rakenneltua tarttuvia kertosäkeitä ja mieleenpainuvia melodioita, jotka tekevät ”Revealista” nautinnollisen kuuntelukokemuksen.

”Reveal” ei ole tarttuvista hetkistään huolimatta kuulijalle helppo pala nieltäväksi, vaan albumi tarvitsee runsaasti soittoa avautuakseen täysin. Levy kasvaa suuremmaksi kuuntelukertojen lisääntyessä ja loputkin massiivisen kokonaisuuden seassa piilevät koukut alkavat tarttua. Tällainen kunnianhimoinen ja mahtipontinen konseptialbumi on melkoinen haaste myös tekijöilleen, mutta Vinide onnistuu pitämään pakan hienosti kasassa koko albumin mitalta.

Vinide kilpailee haastavassa genressä, jossa ylitarjontaa riittää, mutta tällaisella albumilla erotutaan harmaasta massasta komeasti. ”Reveal” on todella vakuuttava levy ja hieno helmi heti näin vuoden alkuun!

8½/10

Miika Manninen

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here