lauantai, marraskuu 18, 2017
Koti Blogi

The Memory Remains: Metallican “Reload”- levyn julkaisusta 20 vuotta.

Metallica julkaisi aiempaan materiaaliinsa verrattuna selvästi kevyemmän ja ajanjakson vaihtoehtomusiikin suuntaan kumartaneen “Reload”-levyn 20 vuotta sitten.

Osittain yleisö oli toki jo tottunut muuttuneeseen linjaan edellisen vuoden ”Load”-albumilla, jota seurannut ”Reload” oli käytännössä saman tuotannon sekä siitä kasatun materiaalin jatko-osa.

”Load”-sessioissa vuonna 1995 taltioitiin lähes 30 kappaletta ajatuksissa olleen tuplalevyn sijasta bändi suuntasi maailmankiertueelle viimeistellen jatko-osan luottotuottajaksi muodostuneen Bob Rockin kanssa kesästä 1997 alkaen. Rumpali Lars Ulrich kertoi kyseessä olleen tietoisen päätöksen, joka tehtiin tammikuussa 1996:

“Load” and “Reload” as far as I’m concerned is just the double album spread over a year and a half. It is two records of equal weight, of equal substance, of equal importance; it’s not an A record and a bunch of leftovers put on a B record or anything like that. It’s 14 songs and 13 songs that are all interchangeable with each other. The cover’s interchangeable, the pictures are interchangeable, the whole layout, everything. The best example would be to say if “Use Your Illusion II” had come out a year after “Use Your Illusion I”, it would be that type of thing. That’s what it is.

”Reload” saapui kauppoihin 18.11.1997. Sen johtavalla singlenä ja ensimmäisellä musiikkivideolla ”The Memory Remains” vieraili mm. Rolling Stonesin bändärinä tunnettu Marianne Faithfull. Biisi teki vakuuttavaa jälkeä radiossa ja on edelleen yksi yhtyeen tarttuvampia. Jylhän ja kasvavan kertosäkeen omaavana se myös ainoana avausbiisi ”Fuelin” lisäksi tuntui rikkovan kahleet 1990-luvun puolivälin perin pohjin muuttuneesta musiikillisesta ympäristöstä. Ulrichin mukaan vuonna 1997 rock-musiikki oli ”dying breed”.

Vuonna 2017 ”Reload” ei usein soittimessa viihdy. Levyn jälleen pölykerroksen alta kaivaessaan ja kappaleiden soljuessa yksi toisensa jälkeen ohi, ymmärtää paremmin soittamattomuuden syitä ja seurauksia. ”Reload” ei varsinaisesti ole surkea levy. Jälleen kerran, kun sen kannesta poistaa tuttuakin tutumman Metallican, se olisi voinut kuulua kenen tahansa 1990-luvulla aaltoja aiheuttaneen yhtyeen diskografiaan. Jos vertailukohdaksi ottaa esimerkiksi Warrantin 1990-luvun puolivälin albumit, ”Reload” on jopa menettelevä rock-levy.

”Reloadin” todellinen ongelma on sen kasvottomuus. Albumilla esiintyvät lahjakkaat säveltäjät ja suurimmaksi osaksi lahjakkaat muusikot, mutta silti lopputulos on keskinkertainen ja laskelmoidun kuuloinen. Sielua Metallican musiikista oli vuonna 1997 hyvin vaikea löytää. Jopa ”St.Anger” kaikessa raivostaan ja tarkoituksella kehnosta tuotannostaan huolimatta sisälsi jonkinlaista asennetta. ”Attitudessa” asenne ei löydy kuin nimestä. Ja se mikä aikanaan tuntui entistä syvemmältä uppoamiselta vaihtoehtomusiikin syövereihin, kuulostaa 20 vuotta myöhemmin ainoastaan väsyneeltä.

Huolimatta Larsin väitteistä, levy on tuskallisen selkeästi B-puoli ”Loadille”. Kun vuoden 1996 levy sisälsi yllättävän vahvoja ja monipuolisia hetkiä keskinkertaisuuden lomassa, nämä ovat ”Reloadilla” todella vähissä, yhä bändin konserteissa kuultava avausraita ”Fuel” on menevä yhtyeen oman kuvauksen mukaan rasvainen ja onnistuneen rock-henkinen kappale. ”Slither” väläyttää osaltaan James Hetfieldin riffiosaamista, joka tuntuu olevan muuten kauitta linjan hukassa. ”The Memory Remains” on se levyn kaupallinen ja suurelle yleisölle tarttuva biisi, jossa olisi pärjätty ilman Faihfullin huuteluakin mainiosti.

Valitettavasti tähän tie loppuu ja erityisesti levyn kolme viimeistä kappaletta ovat tuskastuttavan huonoja esityksiä. ”Low Man’s Lyric” toi mukaan irlantilaista kansanmusiikkia, joka viimeistään sai monet syyttämään bändiä tahallisesta provosoinnista. Tämä lienee ollut tarkoituksenakin, vaikka jälleen Ulrich on eri mieltä:

”Low Man’s Lyric” had a working title of ”My Eyes” for many years. It was this sort of rock ballad that didn’t have any character so the idea came to push it into the direction of Irish folk music. James had been listening to quite a bit of that and that’s it. There is nothing that we do provocatively whatsoever, it’s all the other stuff.

Lopuksi yhtye teki jatko-osan vuoden 1991 ”Black Album” – klassikolta löytyvään ”The Unforgiven” –kappaleeseen. Version tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta voidaan varmasti taittaa peistä loputtomiin. Kyseessä on kaiken lisäksi ”Reloadin” parhaita esityksiä. Kolmas versio 10 vuotta myöhemmin sen sijaan luisui jo komiikan puolelle.

Ulrich:

It’s continuing the story. We sat down with a piece of music and thought: ”Hmm, that has kind of same flavor as ”The Unforgiven” – let’s do something we’ve never done before, let’s continue a story and see what that does for the creative vibe”. That’s actually one of the first songs we wrote for the “Load” sessions and that’s actually the only song that was left on purpose off “Load” and put on “Reload” because we really felt it would be good to have space between the two versions.

Vuonna 1997 Metallica oli niitä harvoja 1980-luvulla valtaan nousseita yhtyeitä, joiden ei suuren yleisön ja median silmissä uskottu voivan tehdä mitään väärin. Kuten edeltäjänsä albumi nappasi Amerikan listojen kärkipaikan ja myi nopeasti nelinkertaista platinaa. Arvioissa levy sai edeltäjänsä tavoin lähes vankkumatonta ylistystä.

Neljäntenä ja viimeisenä singlenä levyltä julkaistu ”Better Than You” voitti Grammy-palkinnon vuonna 1999. Biisiä verrataan Metal Hammerin arviossa ”Creeping Deathiin”. 13 vuotta erottaa ”Ride The Lightningin” ja ”Reloadin”. Tänä aikana yhtye kasvoi thrash metal -pioneerista MTV-sukupolven hard rock –suosikiksi. Tässä ei itsessään ole mitään väärää, mutta kuunneltuaan nuo kaksi kappaletta peräkkäin ei mikään ”Reloadissa” myöskään tunnu oikealta.

Teksti: Ville Krannila

Linkeistä lukuun Metalliluolan artikkeli sekä arvio vuoden 1996 ”Load”-albumista.

Alta katseluun ”Reloadin” kansimateriaalia sekä levyltä lohkaistut musiikkivideot:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Raskasta rockia Joensuusta – bändiesittelyssä Kardian

EI SYNTYNYT SYNNYTTÄMÄTTÄ

Joensuulaisyhtye Kardian syntyi kuten rauha syntyy sodan vaiettua, tai kuten myrskyn jälkeen on tuleva poutasää. Väistämättömyyden laki ja poikamainen musisoinnin riemu ajoivat salskeat herrasmiehet yhteisen sorvin ääreen työstämään ja täyttämään alkuliman kaltaisista sana-ja sointumöhkäleistä itsensä näköistä ja kuuloista musiikiksikin kutsuttua missioita. Tuo missio on tihkuva verta, hikeä ja hyytävää hypnotismia, hyperventilaation eri vaiheita unohtamatta.

”Kuumaa multaa” – videota työstettin ja kuvattiin Joensuun seudulla kipakassa pakkasessa ja tuulessa jo vajaa vuosi sitten. Ukko Torni loihti bändin kanssa työskennellen kyseisen videon ja päivänvalon se näki maaliskuussa 2017. Kardian ja keikkakaveri Arkaranka esiintyvät la 18.11.2017 Joensuussa Ravintola La Barressa.

Tapahtuman Facebook-sivu. 

Bändin jäsenet:
Jarno Saarinen: laulu ja kitara
Jari Eronen: rummut
Arto Heiskanen: kitara
Hannu Sivonen: kitara
Ari Hyvärinen: basso ja taustalaulu

Cavalera Conspiracy julkaisi musiikkivideon kappaleestaan ”Spectral War”.

Cavalera Conspiracy on julkaissut musiikkivideon uuden ”Psychosis”-albumin kappaleestaan ”Spectral War”. Levy on julkaistu tänään (17.11) Napalm Recordsin toimesta.

”Our new video, ’Spectral War’, was directed by the great tattoo artist Paul Booth. It focuses on the idea of manipulating war through the ages!”
”I’m very excited for the release of ’Psychosis’! Death/thrash metal is back to set the world on fire!!!” – Max Cavalera

01. Insane
02. Terror Tactics
03. Impalement Execution
04. Spectral War
05. Crom
06. Hellfire
07. Judas Pariah
08. Psychosis
09. Excruciating

W.A.S.P. julkaisee “Re-Idolized” BluRay/DVD/CD-paketin helmikuussa 2018

Odotettu 25-vuotisjuhlaversio W.A.S.P.:in teemalevy ”The Crimson Idolista” julkaistaan helmikuussa 2018. ”Re-Idolized- The Soundtrack To The Crimson Idol” ilmestyy BluRay/DVD/CD/LP -formaateissa Napalm-levymerkin kautta. Saataville tulee myös rajoitettu boksiversio. Uudelleen levytetyn albumin lisäksi paketilta löytyy elokuva tarinan päähenkilöstä Jonathan Steelestä.

Elokuvaa varten kuvattiin satoja tunteja materiaalia, mutta 60 minuutin filmi jäi aikanaan julkaisematta. Se on nähty Suomessakin äskettäin vierailleen ”Re-Idolized”-kiertueen taustafilminä. ”Re-Idolizedilla” ovat mukana myös ”The Crimson Idolilta” alunperin pois jääneet neljä kappaletta. Julkaisupäiväksi on asetettu 2.2.2018.

Ennakkotilausta voi jättää linkistä.

Kansi ja kappalelista:

CD1:
1. The Titanic Overture
2. The Invisible Boy
3. Arena Of Pleasure
4. Chainsaw Charlie (Murders In The New Morgue)
5. The Gypsy Meets The Boy
6. Michael’s Song
7. Miss You
8. Doctor Rockter

CD2:
9. I Am One
10. The Idol
11. Hold On To My Heart
12. Hey Mama
13. The Lost Boy
14. The Peace
15. Show Time
16. The Great Misconceptions Of Me

DVD/Blu Ray:
”The Crimson Idol” Film

Lähde: Napalm Records.

”I Am Iron Man”: Black Sabbathin livevideo uudelta DVD:ltä katsottavissa.

Black Sabbath on tänään julkaissut viimeisen kiertueensa päätöskonsertista taltioidun albumin sekä konserttielokuvan ”The End”. Aiemmin myös Suomen teattereissa nähdystä dokumentista löytyvä ja yhden heavy metallin tunnistettavimmista kitarariffeistä sisältävä ”Iron Man” –tulkinta on nyt katsottavissa alta:

Lähde: Classic Rock

Tribulation julkaisi ”The Lament” musiikkivideon

Ruotsalainen goottikuolometalliryhmä Tribulation on julkaissut uuden musiikkivideon”The Lament”. Biisi on lohkaistu yhtyeen tulevalta “Down Below” –albumilta, joka ilmestyy 26.1.2018 Century Median kautta. Levyn kansitaide ja kappalelista on myös katsottavissa alta. Tätä ennen yhtyeeltä ilmestyy joulun alla 22.12.2017 seiskatuumainen vinyylisingle “Lady Death”.

”Down Below” ennakkotilausta saa jätettyä linkistä.

Yhtye kommentoi uutta videota:

We always plant strange seeds, seeds that when fully grown and ripened have taken their own often unexpected twists and turns. When working with this video we got to share that process with someone else who is also planting strange seeds. Director and producer Robert Piel approached us and wanted to make a collaboration, which was something that we gladly accepted after seeing his previous work and after seeing how well we got along and how our cinematic references really overlapped. It’s rare that you find people who have that creative spark that lacks in most of us and the discipline to fully get the job done. Robert and his entire crew had that! They all put a lot of effort and work into this and we all gladly endured the long and cold German nights. We hope you all enjoy our artistic amalgamation!

Tribulation kiertää Eurooppaa tammikuusta huhtikuulle 2018 Arch Enemyn ja Wintersunin sekä myöhemmin Insomniumin mukana. Kiertue ei saavu Suomeen, mutta yhtye nähdään muissa Pohjoismaissa tammi-helmikuussa ja Insomniumin kanssa Tallinnassa 15.3.2018.

1. The Lament
2. Nightbound
3. Lady Death
4. Subterranea
5. Purgatorio
6. Cries From The Underworld
7. Lacrimosa
8. The World
9. Here Be Dragons
10. Come, Become, To Be (BONUS TRACK)

Lähde: Century Media

Doom-yhtye Monolord minikiertueelle Suomeen helmikuussa

Tiedote 17.11.2017

TUSKALIVE: MONOLORD SUOMEEN HELMIKUUSSA

Länsinaapurimme makeasti riffittelevä doom-ylpeys Monolord palaa Suomeen helmikuussa kolmen keikan rundille. Göteborgin pojat nähdään Tampereen Klubilla torstaina 22. helmikuuta ja seuraavina päivinä sludge-karavaani siirtyy Vaasan Leipätehtaalle ja Helsingin Kuudennelle Linjalle.

Monolord julkaisi juuri äskettäin maittavan ”Rust”-albumin, joka on luonnollista jatkoa bändin aiemmalle tuotannolle. Monolord nähtiin Suomessa edellisen kerran viime keväänä yhteiskeikoilla Orange Goblinin kanssa.

Lämppärinä keikoilla tykittää niinikään ruotsalainen Mammoth Storm.

MONOLORD & MAMMOTH STORM -KEIKAT:

To 22.02.2018, Tampere – Klubi
Lipunhinta alk. 24,60 €
Ennakot: Tiketti
Ikäraja: K-18

Pe 23.02.2018, Vaasa – Leipätehdas
Lipunhinta alk. 24,00 €
Ennakot: Studio Ticket
Ikäraja: K-18

La 24.02.2018, Helsinki – Kuudes Linja
Lipunhinta alk. 24,50 €
Ennakot: Tiketti
Ikäraja: K-18

Lipunmyynti alkaa maanantaina 20.11.2017.

Machine Head julkaissut ensimmäisen kappaleen “Beyond The Pale” tulevalta “Catharsis”-levyltä

Machine Head julkaisee yhdeksännen albuminsa ”Catharsis” tammikuussa 2018 Nuclear Blastin kautta. Bändi tarjoilee nyt levyn ensimmäisen singlen ”Beyond The Pale” kuunteluun alta:

26.1.2018 ilmestyvän ”Catharsis”-albumin kansi ja kappalelista:

1. Volatile
2. Catharsis
3. Beyond The Pale
4. California Bleeding
5. Triple Beam
6. Kaleidoscope
7. Bastards
8. Hope Begets Hope
9. Screaming At The Sun
10. Behind A Mask
11. Heavy Lies The Crown
12. Psychotic
13. Grind You Down
14. Razorblade Smile
15. Eulogy

Levy on ennakkotilattavissa linkistä.

Lähde: Blabbermouth

Lost Society valmistelee uutta materiaalia ja nähdään Suomessa kolmella keikalla joulukuussa

Kotimainen thrash metal –tähti Lost Society on parhaillaan Children Of Bodomin ja Carach Angrenin kanssa ensimmäisellä Amerikan kiertueellaan. Kitaristi/laulaja Samy Elbanna on tässä yhteydessä antanut Metal Wanille haastattelun, jossa mies kertoo yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmista. Bändin Amerikan kiertue päättyy joulukuun alkuun ja myöhemmin samassa kuussa nähdään kolme esiintymistä kotimaassa Suomessa. Lost Society on kuitenkin jo kirjoittanut uutta materiaalia ja bändin neljättä studiolevyä on tarkoitus valmistella ensi vuoden aikana.

Samyn kommentit alla:

We are going to do this tour and simultaneously we are writing new material. I can’t say anything for sure, but there is going to be new stuff coming out at some point. We have been in Europe, Japan and now North America so with new material, there are still new eras to conquer. There are still continents that we haven’t been to and I’m looking forward to hitting all of them.

Lost Societyn joulukuun Suomen esiintymiset:

15.12.2017 Downtown, Kouvola
16.12.2017 Freetime, Jyväskylä
30.12.2017 Apollo Live Club, Turku

Katso koko haastattelu alta:

Lähde: Metal Wani
Kuva: Flick Of The Finger

Avatarium – Hurricanes And Halos (2017)

Ruotsalaisen Avatariumin tarina on saapunut jo kolmanteen albumiinsa. Kuluneen kesän Tuskassa vakuuttanut viisikko on ensimmäisestä levystä lähtien viehättänyt omintakeisella soundillaan ja persoonallisella otteella erityisesti lauluosastolla. Se kolmas vaikea albumi on usealla yhtyeellä osoittautunut kompastuskiveksi; vanha fanikunta pitäisi säilyttää, mutta samalla keksiä jotain uutta ja laajentaa ilmaisua.

Yhtyeen perustanut Candlemassin primus motor Leif Edling on tällä levyllä vetäytynyt syrjään basistin tehtävistä, eikä häntä enää promokuvissa näy. Leifin kädenjälki kuuluu kuitenkin kaikissa albumin kahdeksassa kappaleessa, joiden tekijäksi mies on merkitty. Avatariumin doom metal lepääkin Edlingin vaikutteiden kautta vanhassa perustassa ja musiikki hakee vaikutteensa suoraan 1970-luvulta. Metalli antaa useassa kohtaa tilaa suoraviivaiselle rockille, mutta yleisvire on silti raskas ja kuulas. Candlemass toki kuuluu läpi hetkittäin, mutta loppujen lopuksi ”Hurricanes And Halos” -levyllä on hyvin vähän yhteistä esimerkiksi ”Nightfallin” kanssa. Siinä missä Candlemass aikanaan määritteli doom metallin peruskiven, Avatarium on selkeästi rock-vaikutteisempi ulosannissaan.

Bändin vahvin ase on edelleen Jennie Ann Smithin hypnoottisen voimakas ja blues-vivahteita sisältävä lauluääni, joka on yksi hienoimmista mitä tällä musiikin saralla olen kuullut. Smith ei petä tälläkään kertaa, hänen tulkintansa hallitsee sovituksia kuulostaen milloin haavoittuvalta, milloin välittävän vain vaivoin sidoksissa pysyvää vihaa sekä äärimmäistä intohimon paloa. Smith nostaa pelkistetympiäkin sovituksia ylemmälle tasolle käymällä läpi koko tunneskaalansa. Hänen kumppaninsa Marcus Jidell kitarassa sekä Carl Westholm koskettimissa tekevät samoin vahvaa jälkeä. Sovitukset ovat ilmavia ja kantavat pidemmänkin kestonsa hienosti läpi. Edlingin poissaolo ei ainakaan musiikillisessa ilmaisussa kuulu millään tavalla vaan doom-mestarin sävellystyötä kunnioitetaan täydellä antaumuksella.

Avauskappale ”Into The Fire/Into The Storm” edustaa levyn raskainta ja melodisinta antia. Tämän jälkeen albumi tuntuu sukeltavan monimuotoisempiin maailmoihin ja biisit ovat sovituksiltaan tutun hypnoottisia, sulautuen yhdeksi hienosti toimivaksi kokonaisuudeksi. ”When Breath Turns To Air” vie kuulijan keskelle kuulasta talviaamua ja hiljalleen leijailevia lumihiutaleita kun taas heti perään kajahtava ”A Kiss (From The End Of The World” alkaa syvän kauniisti sekä meditoivasti. Black Sabbathin hienoimpia hetkiä peilaava riffittely vie myöhemmin kappaleessa vastustamattomasti mukanaan. Jopa levyn päättävä lyhyt instrumentaali nimikappaleesta toimii kokonaisuudessa vahvasti ja ehdottomasti.

Avatarium kannattaa ehdottomasti ottaa seurantaan, mikäli yhtye vielä jostain syystä on jäänyt vieraaksi. ”Hurricanes And Halos” jatkaa bändin aiemmilta julkaisuilta tuttua linjaa, mutta onnistuu vielä kantamaan sitä astetta pidemmälle nimenomaan levykokonaisuuden tunnetilan välittämisessä. Bändin musiikissa on jotain orgaanista ja ainutlaatuista, jota hyvin harvoin enää nykypäivän ylituotetussa tai yksinkertaisesti lahjattomassa raskaan musiikin maailmassa kuulee. Yksi vuoden 2017 parhaista levyistä on tässä.

9+/10

Ville Krannila

1. Into The Fire/Into To Storm
2. The Starless Sleep
3. Road To Jerusalem
4. Medusa Child
5. The Sky At The Bottom Of The Sea
6. When Breath Turns into Air
7. A Kiss (From The End Of The World)
8. Hurricanes And Halos

Mainos

Viimeisimmät uutiset

The Memory Remains: Metallican “Reload”- levyn julkaisusta 20 vuotta.

Metallica julkaisi aiempaan materiaaliinsa verrattuna selvästi kevyemmän ja ajanjakson vaihtoehtomusiikin suuntaan kumartaneen “Reload”-levyn 20 vuotta sitten. Osittain yleisö oli toki jo tottunut muuttuneeseen linjaan edellisen...

Liity joukkoon!

16,435FanitTykkää
1,144SeuraajatSeuraa
62SeuraajatSeuraa

TOP 5 - Luetuimmat jutut:

Metallimaailma hiljentyy – Cheek lopettaa uransa

Tiedote 15.11.2017, CHEEK LOPETTAA URANSA LAHDESSA JÄRJESTETTÄVÄÄN SUURKONSERTTIIN La 25.8.2018 Lahti, Mäkimonttu Suomen suosituin artisti Cheek lopettaa uransa kotikaupunkinsa Lahden Mäkimontussa lauantaina 25. elokuuta 2018 järjestettävään Valot...