The Loudest Silence – Aesthetic Illusion (2018)

Bosnia-Herzegovinasta kotoisin oleva The Loudest Silence heittää debyytillään ”Aesthetic Illusion” oman lusikkansa sinfonisen metallin ylikansoitettuun soppaan ja ottaa haasteen vastaan erottua kyseisen genren lukuisisten edustajien seasta. Vuonna 2010 perustettu yhtye on julkaissut yhden singlen (”Wood Nymph”) vuonna 2015 ennen ensimmäistä täyspitkäänsä.

Sarajevolaisten musiikkityyli parittaa hienosti mm. Nightwishin, Epican sekä Within Temptationin tyylistä eurooppalaista sinfonista metallia Hans Zimmerin, James Hornerin ja Howard Shoren elokuvamaiseen soundtrack-maailmaan.

Levyn avaa komea ja elokuvamainen intro ”Illusion Aeternus”, joka saattelee kuulijan kohti jylhää ja vaikuttavan kuuloista matkaa raskaiden, tunteikkaiden sekä taidokkaasti rakennettujen sävellysten maailmaan. ”Aesthetic Illusion” ei ole aivan helppo pala nieltäväksi, sillä levy tarjoaa haasteita, jotta se aukenee kunnolla kokonaisuudessaan. Kuuntelua siis tarvitaan, mutta kyseessä on yksi niistä albumeista, jotka palkitsevat kuulijansa..

”Aesthetic Illusionin” kappalemateriaali on tasaista, mutta samalla laadukasta ja biisejä on selkeästi rakenneltu huolella näiden vuosien aikana. Ainoastaan levyn loppupuolella kuultava ”Theatre Of The Absurd” jää mitäänsanomattomammaksi suoritukseksi, vaikka biisin kertosäe hienon kuorolaulumelodian sisältää.

Parhaat hetket levyllä koetaan sen raskaimpiin osiin kuuluvan ”Wake Up In My Dreamin” hienouden, ensimmäisen varsinaisen biisin, ”Redemptionin” epicamaisen lähestymistavan, ”Wood Nymphin” satumaisuuden sekä kauniin ”Acheronin” kyydissä sävellysten kuljettaessa kuulijaa upeissa musiikillisissa maisemissa.

Aiemmin mainituista huippuhetkistä huolimatta albumin todellinen huipennus on yli 10-minuuttinen spektaakkeli ”Gallery Of Wonders”, joka on suoraan sanottuna pelkkää parhautta. Biisissä vierailee Epican Mark Jansen ja herra örähtää komeasti kappaleen keskivaiheilla tuoden brutaalia otetta hienojen melodioiden, orkestraatioiden sekä Taida Nazraicin hienon tulkinnan rinnalle. Sävellys pysyy hienosti kasassa pitkästä kestostaan huolimatta ja antaa vahvaa signaalia siitä, että bändille pitkien kappaleiden tekokaan ei tuota ongelmia.

Kokonaisuutena ”Aesthetic Illusion” on todella hyvä debyyttialbumi, joka sisältää yllättävän voimakasta kappalemateriaalia ja muutama sävellys omaa hittipotentiaalia. Bändi on pysynyt sävellystensä suhteen maltillisena, eikä biisejä ole tukahdutettu hengettömiksi ja yltiömahtipontisiksi järkäleiksi, vaan musiikki on sielukasta sekä komeaa kuultavaa. Kosketinsoittaja ja pääosin musiikin säveltämisestä vastannut Denijal Catovic on saanut luotua vahvan teoksen, jonka pääroolin esittää komeiden orkestraatioiden rinnalla vokalisti Nazraic. Tällaisella materiaalilla The Loudest Silencen eväät riittävät pitkälle ja bändin voi helposti uskoa menestyvän haastavassa genressään.

8/10

Miika Manninen

1. Illusion Aeternus
2. Redemption
3. Two-Faced Ghost
4. Wood Nymph
5. Acheron
6. The Loudest Silence
7. Soul Reflection
8. Theatre Of The Absurd
9. Wake Up In My Dream
10. Gallery Of Wonders
11. The Loudest Silence (Through The Glowing Door)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here