Obituary – The End Complete (1992)

[three_fourth]Aurinkoisesta Floridasta lähtöisin oleva Obituary on yksi jenkki-death metallin suurimpia ja tunnetuimpia nimiä. Obituaryn raaka debyyttilevy ”Slowly We Rot” (1989) on alan ehdoton klassikko. Seuraava julkaisu ”Cause Of Death” (1990) jatkoi menestystarinaa ja saavutti aikaisempaa suurempaa suosiota. Obituaryn laulaja John Tardy tunnetaan omalaatuisesta, todella raa`asta äänestään ja yhtyeen groovaavat, celticfrostmaiset riffit ovat porautuneet monen fanin pääkoppaan ikuisiksi ajoiksi. Kultaisen kolmikon päätöslevy ”The End Completen” julkaisusta tulee kuluneeksi 25 vuotta, mutta kuolinilmoituksen muste ei ole kuivunut.

Obituary saavutti ”Cause Of Deathin” julkaisun ja -kiertueiden jälkeen suosiota ja alkoi olla alan piireissä jo iso nimi. Pitkät kiertueet Yhdysvalloissa sekä Euroopassa toivat itsevarmuutta ja tahtoa laittaa seuraavalle levyllä kaikki paremmaksi. Rumpali Donald Tardyn mukaan Obituary oli vasta kolmannella levyllä tietoinen mitä yhtyeeltä halusivat, mutta ongelmana oli se miten se saadaan aikaiseksi. Scott Burns Morrisound Studiossa oli oikea mies tekemään hienosäädöt ja lopputuloksena oli yksi kaikkien aikojen eniten myydyistä death metal – albumeista. Levy-yhtiö Roadrunner Recordsin markkinointikoneisto oli aivan eri luokkaa kuin kahdella ensimmäisellä levyllä. Yhtyeen logo teroitettiin huippuunsa ja nuoret muusikot olivat valmiina kohti suurempia markkinoita ja areenoita. Albumin kansikuva oli silmiä hivelen komea jo vuonna 1992, mitä se on yhä tänäkin päivänä.

Edellisellä albumilla kitaraa soittaneen James Murphyn visiitti jäi yhteen levyyn ja Allen West palasi kitaristin paikalle. Allen Westin sooloissa on omanlainen leima, mikä sopii täydellisesti Obituaryn raskaaseen musiikkiin. The End Complete on aavistuksen yksinkertaisempi ja suorempi levy kuin aikaisemmat. Yhtye näyttää miten keskitempoiset ja raskaat kappaleet sulautuvat tiiviiseen albumikokonaisuuteen liiskaten kaiken allensa.

Obituary on yhtyeitä, jotka ovat onnistuneet luomaan täysin oman soundinsa ja ensimmäinen kappale ”I`m in Pain” on siitä oiva todiste. Hitaamman puoleinen käynnistys ja raskaat riffit sytyttävät kappaleen tuleen, joka Allen Westin soolojen aikana roihahtaa liekkeihin. Samaa tylyä menoa tarjoilee myös ”Back to One”, jossa temponvaihdot ja hienot soolot pitävät varmasti kuuntelijan hereillä. Vaikka tahtia pudotetaan välillä hitaamman puoleiseksi raskaiden riffien murskatessa kalliota kivirouheeksi, niin tylsiä hetkiä levyllä ei löydy. Sovitustyö on ammattimaista ja jokainen eri osio tuntuu olevan juuri oikeassa paikassa. Kitaroiden murea tulitus kouraisee vatsanpohjaa parhaiten kappaleissa ”Sickness”, ”Corrosive” sekä nimibiisi ”The End Completessa”. Vaikka riffijunttaukset ovat levyllä pääosissa niin heti niiden perässä tulee John Tardyn raastava örinä, joka muistuttaa toisinaan oksennuksen omaista ääntelyä. Huomion ansaitsee myös Allen Westin ikumuistoiset ja omaperäiset soolot.  Vaikka albumi onkin äärimmäisen tiukka kokonaisuus, niin sinne olisi voitu upottaa yksi tai kaksi todellista tappojyrää ”Turned Inside Outin” tai ”Intoxicatedin” hengessä.

The End Completen yhdeksän kappaleen kuolonjulistus päättää erään hienon kauden koko death metallin historiassa. Yhtyeen seuraava levy ”World Demise” julkaistiin raskaamman musiikin osalta erittäin vaikeana aikana vuonna 1994. Death metal korisi omaa kuolemaansa samaan aikaan kun grunge-aalto ja modernimmat metalliyhtyeet pyyhkivät maailmankarttaa uuteen uskoon. Jos jostain syystä ”The End Complete” on jäänyt pimentoon, niin nyt on aika korjata vääryys ja astua rajan taakse.

9 / 10

Juha Karvonen

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
obituary
1. I’m in Pain 4:01
2. Back to One 3:42
3. Dead Silence 3:21
4. In the End of Life 3:41
5. Sickness 4:06
6. Corrosive 4:11
7. Killing Time 3:59
8. The End Complete 4:03
9. Rotting Ways 5:17

[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here