Nauticus – Disappear In Blue (2018)

Turkulainen Nauticus on julkaissut kolmannen albuminsa viiden vuoden rakennusurakan jälkeen. Bändin materiaalin luokittelu on haastavaa ja kyseessä on kokeellisen metallin, vaihtoehtoisen rockin sekä erilaisten äänimaisemien kombinaatio. Sisällöllisesti kyseessä ei ole helppo rasti, vaan nyt puhutaan haasteesta mallia äärimmäinen.

”Disappear In Blue” sisältää 10 raitaa, joista kolme on lyhyempiä instrumentaaleja. Levyllä on silti mittaa lähes 80 minuuttia, eli varsinaisten biisien keskipituus liitelee massiivisissa lukemissa. Mittaa on tuntuvasti enemmän, kuin kahdella edeltäjällä ja jälki on progressiivisempaa. Turha on siis odottaa tarttuvia kertosäkeitä, tai mukaansatempaavaa melodiatykitystä, sillä levyn koukut piilevät syvällä ja ne vaativat pitkän paneutumisen löytyäkseen.

Viiden vuoden rakentelussa on ollut puolensa ja jälkeä on ehditty hioa runsaasti. Joiltain osin turhan paljon ja muutamassa biisissä on liikaa mittaa. Sävellykset kuulostavat sille, kuin minuutteja olisi väännetty lisää väkisin. Erityisesti levyn lopulla kuultava ”Hieronymus” ampuu rajusti yli lähes 15 minuutin mittansa kera.

Levyn paras ja onnistunein veto on päätösbiisi ”Glass Pyramids”. Sävellys onnistuu pysymään kasassa koko pituutensa ja tarjoaa myös koko levyn kovimman laulusuorituksen. Myös aavistuksen muuta materiaalia lennokkaampi ja ilmavampi ”Singularity” toimii ja hengittää eloa muutoin hieman väsyneeseen sekä täyteen ammuttuun kokonaisuuteen.

Jos tahdot levylautasellesi koukeroisen sekä vaativan haasteen, tässä voi olla levy sinulle ja pisteitä voi lisätä arvosanan sen mukaan. Jos taas suoraviivaisempi ilmaisu on juttusi, skippaa ”Disappear In Blue” suosiolla, sillä se toimii todennäköisesti sinulle kuin intin pyyhe eli melko huonosti.

6-/10

Miika Manninen

1.Magma
2.Jesus Of Lübeck
3.Claimed By The Sea
4.Strange Sequences/Lost Frequences
5.Desolation
6.Singularity
7.Arrival
8.Whale Bones
9.Hieronymus
10.Glass Pyramids

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here