National Napalm Syndicate – Thrashia, olutta ja vaarallisia tilanteita 30 vuotta.

NNS

Alunperin Pudasjärveläinen, mutta sittemmin Oululaistunut National Napalm Syndicate tai tuttavallisemmin NNS saavuttaa tänä vuonna 30:n vuoden kunniakkaan iän. Bändi juhlistaa tätä merkkitapahtumaa keikalla tulevana viikonloppuna järjestettävällä Jalometalli-festivaalilla. Metalliluola päätti jututtaa kotimaisen thrash/speed-metallin ensimmäiseen aaltoon yhdessä mm. Stonen, Airdashin, A.R.G:n ja Prestigen kanssa kuuluneen bändin kitaristia Jukka Kyröä ja kysellä kuulumisia.

Moro Jukka, mikä on meininki ennen Jalometallia?

– Moro, ihan hyvä meininki, kiitos kysymästä. Orkesteri on treenannut ja ähöttänyt studiossa ihan tarpeeksi. Mukava päästä soittamaan välillä myös livenä.

Bändi täyttää 30 vuotta. Kertoisitko lyhyesti, niille jotka eivät bändiä tunne National Napalm Syndicaten historian?

– NNS perustettiin 1986 Pudasjärvellä. Toiminta siirtyi Ouluun 1989, jolloin saimme levytysdiilin EMI:n kanssa ja julkaisimme debyyttilevymme edellä mainitun lafkan kautta. Bändi hajosi 90-luvun alussa ja sen jälkeen on sitten seilattu siellä täällä. 2000-luvulla bändi kasattiin uudelleen ja olemme julkaisseet levyjä harvakseltaan. Kokoonpanoa on tarvittaessa tarkistettu ja nyt mennään kohti neljättä vuosikymmentä. Nykyinen kokoonpano vaikuttaa tietenkin parhaalta ja biisejäkin tuntuu tulevan ihan kohtalaisesti.

nns 1987

Bändin edellinen täysipitkä Devolution of species ilmestyi vuonna 2009, sen jälkeen tuli EP Lex Talionis vuonna 2014. Julkaisujen välillä NNS pisti pillit pussiin. Kerrotko mitä tuossa välissä tapahtui?

– Devolution-kokoonpano hajosi, koska koko porukka oli täysin loppuun palanut. Demokratia ei vaan bändihommissa oikein toimi. Vähän aikaa soiteltiin Mother Missile-nimellä hieman erilaista matskua, mutta siivet eivät ottaneet ilmaa alleen. Vähän aikaa sitten nuolin haavojani ja mietin meininkejä, kunnes Steel Fest-festari otti yhteyttä ja kyseli alkuperäisen NNS-kokoonpanon perään. Alkuperäisistä saatiin silloin mukaan Aku Raaska ja Pasi Pauanne, muut olivat jo pistäneet soittonsa manan majoille. Toiseen kitaraan tuli Harri ”Hapa” Lampinen, joka jäi kokoonpanoon pysyvästi laajan musiikillisen tuntemuksensa ja herttaisen luonteensa vuoksi. Tällä kokoonpanolla tehtiin sitten ep joka sai ihan ok vastaanoton. Myöhemmin sitten todistettiin se, että jos ne vanhat luurangot kolisevat yhä kovaa komerossa, niin minkäs teet? Eli jos hommat ovat menneet joskus rikki niin eivät ne siitä hautaamalla parane.

NNS

Miltä bändi tulevaisuus näyttää? Eli onko odotettavissa uutta NNS-matskua?

– Ehdottomasti. Me olemme jo vuoden verran demottu ja äänitetty seuraavaa pitkäsoittoa. Demoja oli varmaan lähemmäs 30 biisiä yhdessä vaiheessa ja niistä on nyt valittu 13 joita on työstetty ja jo äänitettykin lopulliseen kuosiin.

Kuvailisitko levyn materiaalia, biisinkirjoitusta ja studiotyöskentelyä?

– Pitkälti mennään old school thrash metal-tunnelmissa, mutta mukaan on kyllä hiipinyt aika paljonkin death metal-vaikutteita.  Mutta tosiaan rässipohjalla silti vielä ollaan. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin materiaalia oli paljon ja demoja työstettiin kauan. Biisit pistettiin atomeiksi useaan kertaan ja kasailtiin uudestaan. Studiossa meillä on ollut Jukka ”Jeesus” Jokikokko tuottajana ja äänittäjänä, joka oli mukana jo parilla aiemmalla 2000-luvun levyllä. Levyn biiseistä yksi on basistimme Niko Karppisen säveltämä, loput ovat minun värkkäämiä. Sanoituksista ja laulumelodioista vastaa kokoonpanoon palannut ja levyllä laulava Ile Järvenpää. Sovittaminen on tapahtunut pitkälti minun, Ilen ja tuottaja-Jeesuksen yhteistyönä. Paljon on vielä tekemättä, mutta voiton puolella ollaan. Luvassa on varmasti nopeinta ja raskainta NNS-materiaalia mitä koskaan on nauhalle saatu.

nns band

Mitä voidaan odottaa jalometallin keikalta?

– Biisejä orkesterin ensimmäiseltä demolta, aina tähän päivään asti. Jalometallin keikalla rummuissa on muuten mm. Zenith Reunion-yhtyeestä tuttu Ville Hanhisuanto. Ville soittaa rummut myös tulevalla levyllä ja on lupautunut olemaan käytettävissä ainakin vuoden loppuun saakka. Lauluhommista vastaa pääosin Ile, mutta myös Aku laulaa muutaman rallin. Tämän lisäksi lavalla nähdään myös vierailijoita.

Onko loppuvuodelle tulossa lisää keikkaa?

– Ainakin yksi keikka on jo buukattu loppuvuodeksi. Katsotaan miten saadaan asiat pyörimään. Mutta mukavahan se olisi käydä soittelemassa.

Lopuksi, millaisia terveisiä haluat lähettää metalliluolan lukijoille?

– Tulkaa tsekkaamaan 30-vuotiskeikka Jalometalliin. Mukana meiningissä jopa Vesa Ruokangas!

NNS facebookissa: www.facebook.com/nationalnapalmsyndicate/?fref=ts

Harri Lampinen (kitara)
Jukka Kyrö (kitara)
Niko Karppinen (basso)
Ile Järvenpää (laulu)
Ville Hanhisuanto (rummut)

Toimittaja: Jarno Kärnä
Bändikuva: Maisa Kyrö, muut kuvat: National Napalm Syndicate 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here