Montage – Metamorphosis (2016)

Vuonna 2011 perustettu helsinkiläinen Montage oli jäänyt aiemmin varsin vähälle huomiolle. Bändi tiedettiin nimeltä, mutta minulla ei ollut hajuakaan siitä millaista musiikkia yhtye soittaa. Pikainen googletus ja vilkaisu levyn mukana tulleeseen saatekirjeeseen paljastivat sen, että kokoonpano on ehtinyt urallaan jo toiseen levyyn. Vaikuttajiksi mainitaan 1970-luvun proge- ja stadionrock-suuruudet sekä perinteiset hard rock-kuninkaat. Ennakkokiinnostukseni oli siis herätetty.

”Metamorphosis” käynnistyy 1970-luvun progetunnelmissa liikkuvan ja jopa melkoisen pophenkisen ”Age Of Innocencen” myötä varsin komeasti. Myös nimikappaleen tyylikkäät progevivahteet toimivat upeasti tämän kuuntelijan korvaan. ”Nature’s Child” alkaa kitaristi Roni Seppäsen jyräävällä riffillä siirtyen sitten – jos ei nyt aivan ikuisten mansikkaketojen –  jylhien viinimarjapuskien tunnelmiin toimivan kertosäkeen kruunatessa homman. ”Black Magic” nousi levyn omaksi suosikikseni raskaan ja upean C-osan myötä. Kappaleessa Montage onnistuu upeasti siirtymään tunnelmasta toiseen, yhtyeen musisoinnin ollessa yksinkertaisesti komeaa. ”Haunted” käynnistyy hienolla riffillä, mutta biisi ei aivan nouse alun lupaamiin korkeuksiin, vaikka siitä tarttuva kertosäe löytyykin.

Akustisesti starttaava ”Invisible Word” lupaa sekin alullaan paljon ja kappale osoittautuu loppujen lopuksi komeaksi vedoksi ollen toinen oma henkilökohtainen suosikkini levyltä. Kiekon maalisuora lähtee liikkeelle tunnelmallisella introlla varustetulla ”Death Valleylla” ja raskaasti jyräävä biisi toimii hyvin. ”Reptiles” käynnistyy progen ja popin avioliittona, siirtyen sitten mainion riffin sävyttämänä mahtipontiseen säkeistöön. Valitettavasti biisi ei pysty lunastamaan lupauksiaan, sillä vokalisti Vesa Paavonen ei aivan kykene välittämään sellaista mahtipontisuutta ja uhoa, mitä sovitus kaipaisi. Mies laulaa kyllä komeasti, mutta kourallinen rock-asennetta ja suomeksi sanottuna munaa nostaisi orkesterin selkeästi korkeammalle kiertoradalle. Montage lopettaa levyn 1970-luvun progehenkiseen ”Carved In Stoneen”, joka päätöksenä jättää jälkeensä hyvän ja komean silauksen.

Montage on taitava yhtye ja osaa tehdä toimivia biisejä, joten perusta on enemmän kuin kunnossa. Vokalistille ripaus asennetta lisää, sekä hieman tarkkuutta englanninlausumiseen, niin homma on enemmän kuin hanskassa. Montage on jo tällä näytöllä vahvoilla, mutta rahkeita on selvästi parempaan.

7/10

Ilkka Järvenpää

1.Age Of Innocence
2.Metamorphosis
3.Nature’s Child
4.Black Magic
5.Haunted
6.Invisible World
7.Death Valley
8.Reptiles
9.Carved In Stone

Kommentit

kommentit