Iku-Turso – Jos Valo Vie Meidät (Demo 2016)

[three_fourth]Hiljattain arviossa ollut Iku-Turson tuottama debyyttijulkaisu ”Of Death and Gods” on saanut jatkoa nyt arviossa olevan ”Jos Valo Vie Meidät”-nimeä kantavan kolmeraitaisen demon myötä. Debyyttijulkaisu jätti paljon parannettavaa, joten toivottavasti yhden miehen Iku-Turso on ottanut askeleita oikeaan suuntaan.

Kellarisoundien kellarisoundi triggeröi debyyttidemon aiheuttamat traumat heti ensi hetkestä lähtien, sillä ”Jos Valo Vie Meidät” omaa identtisen kiljuntuoksuisen ääniatmosfäärin edeltäjänsä kanssa. Kovasti touhutaan joka saralla ja vokaaleihin on lyöty sellainen kaiku, että lauluksi tarkoitettu ääntely on enemmänkin taustahälyä muulle, soittimin tuotetulle taiteelliselle näkemykselle. Valitettavasti demon avaava ”Täydellisyys Yläpuolellamme” kertoo taas korutonta kertomaa siitä kuinka soittotaidot, etenkin rumpuosastolla, ovat vieläkin kaukana vaadittavasta tasosta ja sitä seuraavan ”…And The Stars Came Falling Downin” myötä häviää viimeisetkin elämänhalun rippeet kun kielisoittimetkin tuntuvat olevan pahasti epävireessä. Vire ei ainakaan parane nimikkoraidallekaan ja moottoritiellä ylinopeudella ohjastamani auto tuntuu koko ajan hakeutuvan vastaantulijoiden kaistalle. Jotain kehitystä on kuitenkin tapahtunut sillä demolla on pari, joskin todella lyhyttä, häivähdystä riffiksi luokiteltavasta sointukulusta.

Yleensä levyjen analyyttisen kuuntelun aikana käsittää, tai ainakin luulee käsittävänsä mitä kyseinen artisti ja yhtye musiikillaan yrittää hakea, siinäkin tapauksessa vaikka materiaali on ollut enemmän tai vähemmän keskeneräistä. Iku-Turson kohdalla tätä ymmärrystä ei näe eikä kuule ja musiikin ymmärtämisen sijaan haluaisi ymmärtää itse artistia musiikin takana. Kyseessä voi olla jotain todella kompleksista, harhaista tai yliyritteliästä sielujen tuntojen purkamista jota kaltaiseni maallinen kuolevainen ei pysty ymmärtämään.

Edelleen pisteet yrittämisestä ja hieman on kehitystäkin tapahtunut, mutta ei siinä määrin että ”Jos Valo Vie Meidät” luokiteltaisiin muuksi kuin yksilön taiteelliseksi tuntojen oksennukseksi. Toisaalta sanotaan ettei musiikissa ole rajoja, mutta kehityksen kannalta olisi vähintäänkin suotavaa jos Iku-Turson soolona luomisen prosessiin löytyisi sparrauskaveriksi joku musiikista ymmärtävä kriittinen mentori joka valottaisi joitain musiikin kirjoitettuja ja kirjoittamattomia lainalaisuuksia.

1+/5

Tore Pedersen

Iku-Turso Facebookissa

Soundcloud:
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
iku turso
1. Täydellisyys Yläpuolellamme
2. …And The Stars Came Falling Down
3. Jos Valo Vie Meidät
[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here