Heavy Metallin juhlaa yli 20 vuotta: Hammerfall haastattelussa

Ruotsin sankarimetallin veteraaniyhtye Hammerfall ei näytä merkkejä väsymisestä ja yhtye julkaisee 4.11.2016 jo 10. studioalbuminsa ”Built To Last.” Metalliluola tapasi haastattelun merkeissä yhtyeen basistin Fredrik Larssonin. Keskustelun aiheina olivat uuden levyn lisäksi mm. tuleva yhtyeen uran suurimmaksi luvattu kiertue sekä ensi vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävä yhtyeen debyytti ”Glory To The Brave”.

Larsson kertoo uuden ”Built To Last”-albumin levytyssessioista sekä sanoituksista:

Kaikki sujui aika samalla tavalla kuin edellisellä levyllä, Fredrik Nordström toimi tuottajana myös tällä kertaa. Kitarat, bassot sekä rummut nauhoitettiin Oscarin kotistudiossa. Laulut pistettiin purkkiin Los Angelesissa James Michaelsin toimesta.  Ainoa ero aikaisempaan taisi olla, että nauhoitukset saatiin valmiiksi hieman nopeammin kuin olimme suunnitelleet. Esimerkiksi rummut nauhoitettiin kolmessa päivässä. Levyn teemat ovat sanoituksiltaan klassisia Hammerfall-tekstejä. Kappaleita tehtäessä Oscar Dronjak (kitara) keksii biisin nimen, jonka perusteella Joacim Cans (laulu) kirjoittaa tekstin. Ei aivan perinteinen prosessi, mutta se on toiminut Hammerfallille vuosikausia.

1990-luvun loppupuolella grungen jälkimainingeissa yhtye sai yleisöltä ristiriitaisen vastaanoton:

Ennen ”Glory To The Braven” julkistamista soitimme muutaman keikan. Vedimme tietenkin täysillä Hammerfall-tyyliin; nahkahousuineen kaikkineen ja kuten odottaa saattoi niin ihmiset nauroivat. 1990-luku oli grungea ja armeijatakkeja, harva kuunteli metallia ja heavya. Joten päätimme, että mikäli aioimme soittaa heavya, niin tekisimme sen kunnolla kuulostaen vain ja ainoastaan itseltämme. Ja katsokaa meitä nyt. Se parhaiten nauraa joka viimeksi nauraa.

Tulevasta kiertueesta on tulossa yhtyeen uran suurin ja tämän vuoksi ”Glory To The Braven”20-vuotisjuhlallisuudet saavat toistaiseksi odottaa:

Luultavasti emme tee mitään erikoista 20-vuotisjuhlien ympärillä, koska uuden levyn kiertue ajoittuu juuri samaan aikaan. Rundi alkaa Euroopassa tammikuussa ja siitä on tulossa suurin koskaan tekemämme kiertue. Juhlistimme jo aikaisemmin levyn 15-vuotispäivää soittamalla sen alusta loppuun Wackenissa. Teimme sen siellä, sillä kyseinen festari on bändille tärkeä ja koska Hammerfall soitti ensimmäisen ison kansainvälisen keikkansa Wackenissa.

Seuraavasta maailmankiertueesta on tulossa Hammerfallin uran suurin. Mahdollisesta tulevasta Suomen keikasta kysyttäessä Larsson on toiveikas:

Emme tiedä vielä tarkkaan mitä lavalla tulee tapahtumaan, jotain suurta kuitenkin. Paljon keikkoja on jo sovittu, mutta kyseessä on kuitenkin vasta ensimmäinen etappi tällä kiertueella. Vielä on liian aikaista sanoa mitään lopullista, mutta toivottavasti pääsemme käymään myös Suomessa. Toivon todella, että pääsemme Suomeen soittamaan koska viimeksi taisimme vierailla siellä vuonna 2012 Judas Priestin kanssa. En tiedä miksi, mutta jostain syystä emme käy maassanne niin usein kuin pitäisi, onhan Suomi kuitenkin kuin veli Ruotsille. Ainoana poikkeuksena tietenkin kun pelaamme jääkiekkoa!

Kuuntele koko haastattelu alta:

Haastattelu: Marko Klingberg

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here