Festarikesän varaslähtö: SaariHelvetti Easter Bash @Yo-talo, Tampere 31.3.-1.4.2018

Mansen raskain metallifestivaali SaariHelvetti tarjoili festarikauden alkua malttamattomasti odottaville musiikin ystäville tuhdin alkupalan pääsiäisen pyhinä SaariHelvetti Easter Bash -tapahtuman muodossa.

Tapahtuma oli laatuaan ensimmäinen, ja vietettiin Tampereen Yo-talon tunnelmallisissa tiloissa.

YO-talolla soitti kahtena päivänä yhteensä kahdeksan yhtyettä. Lauantaina keskityttiin black metaliin Deathkinin, Blood Red Fogin, Alghazanthin ja Hornan myötä. Sunnuntain keveämpi, ja ainakin kirjavampi kattaus oli puolestaan kallellaan erilaisiin vaihtoehtometallin vivahteisiin sekä progressiiviseen metalliin. Lavalla nähtiin vaihtoehtometallia soittava Skein, metal core -energiapläjäys One Morning Left, progressiivista death metalia soittava Barren Earth sekä hilpeä SID-metaliksi musiikkinsa määrittelevä Machinae Supremacy.

Black metal -lauantai

Tamperelaisen Deathkinin aloittaessa kalmanlemuisen settinsä, oli paikalle kertynyt vasta muutama kourallinen aikaisia, mustia lintuja. Ehkäpä hämäläismöröt piileskelivät vielä koloissaan, keväisen kirkasta ilta-aurinkoa ujostellen. Bändin meininkiin ei yleisön pääluku tuntunut vaikuttaneen. Paikalle saapuneet saivat annoksensa kaaosta ja kuolemaa, asianmukaisesti toimitettuna.

Blood Red Fogin aloittaessa paikalle oli ehtinyt jo enemmän väkeä. Mustanpuhuva yleisömassa nyökähteli myötämielisesti sahaamisen tahtiin. Valitettavasti bändin esiintymisen aikana ilmeni jonkin verran teknisiä pulmia mikin kanssa. Muutenkin tuskaiset rääkynävokaalit hukkuivat soitantaan läpi keikan.

Alghazanthin hautajaiskiertueen Tampereen keikka puolestaan onnistui vangitsemaan varmasti jokaisen läsnäolijan tarkasti kuulolle. Vastikään viimeisekseen ilmoittamansa ”Eight Coffin Nails” -levyn julkaissut yhtye otti lavan ja yleisön haltuun varmasti ja tunnelma onnistui tarttumaan huolimatta siitä, että tunnelmavalaistus aiheutti kuvaamisen kannalta turhautumista. Keikanjälkeiset puinnit vahvistivat näkemystä, että kyseessä oli vahva veto.

Illan pääesiintyjä Hornan aloittaessa sali pakkautui vielä hippusen täydemmäksi, mutta yleisössä vaikuttivat naamat hieman vaihtuneen. Todennäköisesti osalle kävijöistä Alghazanth oli illan pääesiintyjä.

Spellgothin välispiikit sitoivat biisit yhtenäiseksi, ilkeäksi setiksi ja bändi takoi keikan läpi armottomalla sykkeellä. Jälkipuinneissa kuullut kommentit “Oli kova!” ja kesken keikan poistuneelta “Horna luotti siihen, että paremmalla miksauksella kuulostaa lämppäreitä paremmalta” kuvannevat yleisössä heränneitä reaktioita. Todennäköisesti äärireaktiot tarkoittivat Hornalle onnistunutta keikkaa.

Vaihtoehto-sunnuntai

Myös sunnuntain ohjelman aloittaneella vaihtoehtometallia soittavalla Skeinillä oli edessään aika väljästi yleisöä, mutta bändin esiintymisen intensiteettiä se ei vähentänyt. Hyvällä sykkeellä vedetty show sai kiinnostumaan niin, että tämä aikaisemmin korvien ohi livahtanut kokoonpano on otettava kuunteluun jatkossa!

One Morning Leftin saapuessa lavalle oli sali yhtäkkiä täyttynyt kummasti, ja ensihetkistä alkanut sutina sekä riemu jatkui viime hetkiin saakka. Bändi veti setin zumba-ohjaajan energialla ja horjumattoman positiivisella asenteella. Lähestymistapa puri yleisöön kuin itikat lapin kesässä. Yksi monitori tupsahti tohinassa lavalta alas, bassorumpu lähti vaeltamaan ja todennäköisesti sekä bändi että osa yleisöstä vietti setin aikana enemmän aikaa ilmassa kuin jalat lattiassa, mutta yhtyeen lopetettua olivat keikkapaikan seinät sentään vielä pystyssä. Jos käyt katsomassa tänä vuonna yhden keikan, niin pidä huoli, että kyseessä on One Morning Left.

Barren Earthin Easter Bash -keikka lunasti kaikki perjantain 30.3.2018 Kuudennen Linjan esiintymiseltä jääneet toiveet täydellisesti. Bändi soitti taatulla osaamisella ja nyt selkeästi rennommin ja esiintymisestä nauttien. Toivottavasti tahoillaan kiireisillä yhtyeen jäsenillä on tämän vuoden aikana mahdollisuus soittaa useampikin konsertti!

Illan pääesiintyjää Machinae Supremacya odotettiin jo hyvissä ajoin saliin ahtautuneena. Livenä hyväntuulinen ryhmä on aivan omaa luokkaansa ja Yo-talon yleisö todisti tämän laulamalla sekä joraamalla koko setin ensi tahdeista encoreiden viimeisiin säveliin.

Kesää kohti

Easter Bash keräsi paikalle väkeä varsin mukavasti molempina päivinä, vaikka tiloihin olisi lipunmyyntilukujen perusteella mahtunut vielä enemmänkin. Sekä lauantaina, että sunnuntaina illan loppupuolella olisi kuitenkin ollut täydellä talolla jo suorastaan tukalat tunnelmat. Sen verran tiiviiksi Yo-talon salin puoli illan mittaan kävi.

Kyllä tällä jaksaa taas kesää ja festareita odotella.

Raportti ja kuvat: Raisa Krogerus ©Metalliluola

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here