Europe – Wings Of Tomorrow (1984)

Tämänkin levyn julkaisusta on nyt kulunut 30 vuotta. Välillä on käsittämätöntä miten aika kuluu. Levy oli yksi ensimmäisiä raskaamman musiikin julkaisuja, joita tuli aikanaan hankittua. Kasetilla tietenkin ja nauha kulutettiin lähes puhki. Levyn pariin olikin mukava palata pitkän tauon jälkeen.

Nyt käsittelyssä oleva CD on vuonna 2010 remasteroitu versio Hot Recordsin alkuperäisestä julkaisusta. Turhia bonuskappaleita ei ole ja albumi kuulostaa tuotannon puolesta erittäin hyvältä. Kansivihkosessa on mukavasti taustatarinaa, joka kuitenkin lähinnä kertaa koko bändin historiikin eikä tämän levyn synnystä ole kirjoitettu käytännössä mitään sen syvällisempää. Hyviä mielipiteitä eri kappaleista toki jaetaan.

Tätä on joskus kutsuttu Europen hevilevyksi ja omat rankemmat hetkensä siinä kyllä ovat, vaikka pääpaino onkin bändin tunnusmerkissä eli melodisessa hard rockissa. Heti avauksessa ”Stormwind” ja ”Scream Of Anger” ovat mukavia nopeatempoisia biisejä, joissa Joey Tempest hakee ääneensä tarpeetonta aggressiota. Laulaja tuntuu vetävän paikoitellen ulkona rekisteristään. Huomattavasti paremmin irtoaa levyn nimibiisi, joka nousi nyt uudelleen kuuntelulla levyn kovimmaksi hetkeksi. Osansa tästä voidaan lukea kitaristi John Norumin kunniaksi, joka paiskaa kehiin todella loistavan soolo-osuuden. Norumin soitto on muutenkin erittäin hyvätasoista läpi koko levyn. Miehen säveltämä instrumentaali ”Aphasia” onnistuu vangitsemaan varsin persoonallisen ja iskevän kitarasoundin.

Levyn ehkä tunnetuin biisi on sokerilla kuorrutettu ”Open Your Heart,” joka kyllä yhä säväyttää melodiansa vahvuudella ja jostain läpi kuultavalla rehellisyydellä, jota Europen musiikista kasarikaudella usein välittyi. Kappale levytettiin uusiksi muutamaa vuotta myöhemmin, mutta tämä on se paras versio. Levyn lopusta löytyy vielä toinen balladi ”Dreamer,” joka sekin omasi merkittävän hittipotentiaalin. Näissä rauhallisemmissa kappaleissa Tempestin hieno ääni pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Aivan kaikki biisit eivät irtoa samalla tehokkuudella, ja yhtyeen pienoinen kokemattomuus kuuluu yhä parissa kohtaa. Toisaalta nuoruuden into ja aiemmin mainittu rehellisyys korvaavat tätä puutetta. Muutos Europen seuraavan levyn ”The Final Countdownin” kliinisempään sekä tuotetumpaan ääni- ja sovitusmaailmaan on silti ällistyttävä, kun huomioidaan että aikaa näiden välissä ehti kulua vain pari vuotta.

”Wings Of Tomorrow” on vahvasti nostalgian sävyttämä albumi, joka kuulostaa yhä yllättävän elinvoimaiselta. On silti tunnustettava, että mukana on keskinkertaisempaakin materiaalia. Levy oli Europelle vielä välivaihe matkalla jotain suurempaa joka sitten todellistui seuraavalla julkaisulla.

8/10

Ville Krannila

1.Stormwind
2.Scream Of Anger
3.Open Your Heart
4.Treated Bad Again
5.Aphasia
6.Wings Of Tomorrow
7.Wasted Time
8.Lyin’ Eyes
9.Dreamer
10.Dance The Night Away

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here