Dark Funeral – Where Shadows Forever Reign (2016)

Ruotsalaisen black metallin terävimpään kärkeen kuuluva Dark Funeral julkaisee perjantaina (3.6.2016) ”Where Shadows Forever Reign”-albuminsa. Kyseinen julkaisu on bändin kuudes täyspitkä. Edellinen ”Angelus Exuro Pro Eternus” julkaistiin marraskuussa 2009, eli tuoretta tuotosta on odoteltu kuin sydänpotilas siirrännäistä. Levyä voi myöskin pitää eräänlaisenä merkkipaaluna, sillä yhtyeen debyyttialbumista ”The Secrets Of The Black Arts” on kulunut jo kunnioitettavat 20 vuotta. Asia on myös huomioitu kiekon kansitaiteessa, joka on legendaarisen Necrolordin käsialaa, kuten debyyttikin. Useasti vokalistin vaihduttua saa jännittää, ttä onko bändi enään entisensä ja kuinka hyvin saappaat saadaan täytettyä. Tässä tapauksessa asiaa on turha miettiä, sillä vuonna 2014 mukaan liittynyt Heljarmadr lunastaa paikkansa erittäin vakuuttavasti.

Albumin avausraita ja digisinkkunakin julkaistu ”Unchain My Soul” antaa hyvän lupauksen mitä tuleman pitää, Lord Ahrimanin nerokkaita kitarariffejä sekä Dominatorin vakuuttavaa rumputyöskentelyä. 45 minuuttiin on saatu mahtumaan erittäin osuva kattaus bändin tavaramerkiksikin noussutta vauhdikasta tappomeininkiä, unohtamatta kuitenkaan rauhallisempaa poljentoa. Esimerkkinä edellisestä on nostettava jalustalle albumin neljäs kappale ”As I Ascend”. Itse nostaisin biisin yhdeksi parhaista slovareista BM-scenessä. Heljarmadrin vertahyytävä ulosanti kietoutuu mahtavasti Lord Ahrimanin kitarariffeihin ja saa sielun lähes irtaantumaan ruumiista. Seuraavassa vedossa ”The Eternal Eclipse” jatketaan bändillekin tutummalla nopeudella, toki kappaleeseen on saatu rytminvaihdoksilla hieman syvyyttä. Kyseessä on ehdottomasti yksi niistä kappaleista, joka laitetaan soimaan ennen kun lähdetään isolle kirkolle mellastamaan.

Aiemmin kuultu ”Nail Them To The Cross” uppoaa varmasti yhtyeen vannoutuneimpien fanien korvakäytäviin. Albumin nimi- ja päätösraita ”Where Shadows Forever Reign” on myös yksi niistä kolmesta kappaleesta, joka julkaistiin maistiaiseksi ennen varsinaista albumin julkaisua. Biisi on mielestäni erittäin vahva näyttö ruotsalaisen black metallin edelleen voimakkaasta elinvoimasta ja luo varmasti vanhoihinkin faneihin uskoa siitä, että keikoille kannattaa vaivautua jatkossakin. Ainoa pieni miinus tulee kappaleesta ”To Carve Another Wound”, joka ei sinänsä ole millään tavalla huono, mutta jotenkin biisi ei vain itselleni lähtenyt aukeamaan.

Vaikka ”Where Shadows Forever Reign” on ehkä bändin pehmein tuotos, niin edellisten levyjen varjoon se ei todallakaan ole jäämässä. Kyseessä on pisin julkaisuväli bändin historiassa ja se selkeästi kuuluu levyltä. Ei löydy mitään sinnepäin tehtyjä rääpäsyitä, vaan koko albumi on täyttä pahuutta. Löytyy teknistä osaamista, mahtavaa tunnelmointia ja vanhaa kunnon Dark Funeralia! Omaan levyhyllyyn tämä julkaisu on kuitenkin saatava. Ja kehotan myös lukijaa maalaamaan corpsepaintit naamaan ja ottavan albumin haltuun lähes maksimaalisella volyymitasolla kuunnellen. Ehdoton ykkösvalinta kesän black metal-tuotoksista. Luovuta musta sydämesi Lord Ahrimanin joukkojen haltuun ja anna hänen turmella sielusi!

9+/10

Jarno Saarinen

1.Unchain My Soul
2.As One We Shall Conquer
3.Beast Above Man
4.As I Ascend
5.Temple Of Ahriman
6.The Eternal Eclipse
7.To Carve Another Wound
8.Nail Them To The Cross
9.Where Shadows Forever Reign

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here